Да владееш кризата - ама с ваксини назаем

16:30, 01 мар 21 25 5267 Шрифт:
Ирина Иванова Автор: Ирина Иванова

След като имунизацията у нас потръгна с бавни темпове и се оказахме на опашката, в сравнение със съседните ни страни, здравните власти смениха тактиката и обявиха масова ваксинация (за да не се изхвърлят ваксини”), която проработи само няколко дни заради липса на препарати. Получихме отново доставка, но с малко количества и се отвориха отново зелените коридори” за ваксинация. Tова породи поредния хаос и суматоха сред населението, защото се извиха опашки от чакащи да си поставят ваксина, а такава се оказа че има, но в много ограничени количества и не за всички. 

Под условие: Пуснаха отново „зелените коридори“

Премиерът Бойко Борисов вчера обяви между другото, по време на среща с Гражданско сдружение ДЕН, че страната ни води преговори за получаването на един милион дози ваксини назаем от Франция и Германия, като целта е да не се прекъсва имунизацията, когато доставките на производителите се бавят.

Работим в момента с Франция и Германия, където имат забавяне във ваксинирането или хората, за разлика от България. Нямат опашки за ваксиниране, да ни дадат сега назаем, за да не прекъсваме ваксинационния план, като свършат ваксините. Те свършват, спираме за един-два дни, идват и веднага пак започваме. А пък ние 18,5 млн. ваксини сме платили, после ще ги върнем”, каза премиерът Борисов в неделя, без да дава повече разяснение по въпроса. 

Снимка: CanstockPhoto

Днес здравният министър Костадин Ангелов потвърди думите на министър-председателя в ефира на bTV, като отбеляза, че страната ни е провела разговори с Франция и Германия, но са осигурени и 480 хил. ваксини от “Moderna” от Швеция, с решение от правителството. Той обаче не даде повече информация защо точно от тези страни ще получим ваксини назаем и не уточни дали сделката с Швеция е свързана с решението на правителството от преди няколко месеца да закупи 2 млн. дози от препарата на “Johnson&Johnson” директно от нея, а не чрез сделка с ЕК. 

Големите кавички

Преди дни се разбра, че американската Агенция за контрол на храните и лекарствата (FDA) одобрява използването ѝ и тя ще се прилага в САЩ. Този месец се очаква и одобрението ѝ от европейския регулатор ЕМА. 

Защо взимаме ваксини назаем?

Здравният министър обясни, че целта на вземането на ваксини назаем е да се изтегли максимално напред планът за имунизиране, за да може до края на юни 70% от българските граждани, за да получат имунитет. 

Ако осигурим тези ваксини, на месец ние ще можем да правим от 500 до 600 хил. дози”, каза той, като обяви, че имаме достатъчно количество ваксини и дори, ако се имунизира 100% от населението, ще останат 3 млн. бройки от всички видовеЗа нас е важно те да дойдат сега. По същия начин се лекуват и хората. Важното е лечението да е навреме. От това имаме нужда- ваксини сега”, изтъкна Ангелов. 

А защо не водим преговори и с Русия и Китай?

В някои медии се завъртя и информацията, че страната ни ще взима назаем ваксини от Гърция, вместо от Германия, но това не бе потвърдено нито от премиера Борисов, нито от здравния министър. Лидерът на БСП Корнелия Нинова обаче побърза да изкоментира казуса в своя профил във Facebook, като заяви, че изказването на премиера, че преговарят с Гърция и Франция за ваксини назаем” е признание за пълен провал, безсилие и липса на далновидност”. 

България предплати 18 500 000 ваксини, а се оказа в състояние да се моли да получи ваксини в заем. Редица европейски лидери започнаха разговори, доставки и използване на руската и китайска ваксини. Чешкият и унгарският премиер, австрийският канцлер дадоха пример за това. Вместо да се моли на Франция и Гърция, да започва разговори с Китай и Русия, както направиха редица европейски лидери”, препоръча тя, като подчерта, че според нея управлението на кризата от правителството на Борисов е некомпетентно, непоследователно и унизително за страната. То е опасно за здравето на хората и вредно за икономиката”, добави още тя. 

ГЕРБ обаче отговориха още миналата седмица, като заявиха, че България няма сама да одобрява даден препарат и ще внася само допуснати от ЕС ваксини. Руската ваксина “Спутник V” обаче все още не е подала данни от изследвания, за да получи такова разрешение. За китайската ваксина страната ни все още не е коментирала варианти за сключване на договори за доставка. 

Независимо дали ще получим ваксини назаем, или не, факт е, че докато Израел се хвали, че повече от половината ѝ население вече е получило поне по една доза ваксина срещу коронавирус, при нас хаосът и объркването за народа стават все по-големи, а темата се коментира от всички политици наред с изборните новини. Липсата на информация и организация точно в тези ключово важни моменти и рязката смяна на едно с друго решение на управляващите говорят само за това, че явно все още страната ни не е дозряла как да се справи с корона кризата...

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама