Големите кавички

11:15, 01 мар 21 / Големите кавички 25 4404 Шрифт:
Ирина Иванова

Казаното отлита, написаното остава. ТОПНОВИНИ подбира най-интересните, колоритни и запомнящи се цитати на родни и чуждестранни политици, общественици, спортисти и звезди.

Големите кавички на седмицата (22 - 26 февруари)

Когато говорим за управлението на пандемията, ние вече говорим за български модел. Виждате, че много държави направиха твърд локдаун, но това не доведе до резултат, защото няма обществена нагласа, че хората трябва да спазват стриктно мерките. Обществото трябва да бъде готово да ги спазва и те трябва да бъдат толкова меки и толкова твърди, че да дават резултат. Ние вървяхме по ръба на бръснача и постигнахме резултата, който много малки държави успяха да стигнат с такъв индекс на твърдост на мерките“, обяви министърът на здравеопазването проф. Костадин Ангелов в ефира на bTV. 

Той заяви, че ако имаме достатъчно ваксини, може да бъдат имунизирани 70% от населението в страната до края на юни. От 500 до 600 хил. ваксинации на месец можем да правим. Именно затова сме поискали дози назаем от Франция и Германия“, уточни той.

Относно отварянето на зелените коридори и опашките пред пунктовете за ваксинция здравният министър заяви, че предпочита да гледа опашки за ваксини пред опашки за линейка. Ангелов обаче призна, че някои болници не са спазили указанията да качат на видно място кога работят с граждани.

По думите му в момента имаме плато на заболеваемостта, тя е 12-13% от тестовете, имаме плато в смъртността. Да, има нарастване на заболеваемостта, но това не е най-важният показател. В момента системата на здравеопазването е готова за натиска, който не съществува навсякъде. Няма да се повтори кризата от есента с многото случаи. В момента червените лампи не светят. Системата е абсолютно готова да се справи откъм хора и предпазни средства. Там, където има епидемични взривове, се прилагат локални мерки, обясни Ангелов.

Под условие: Пуснаха отново „зелените коридори“

В неделя част от болниците отново отвориха ваксинационните центрове, като предизвикаха струпване на хора, за повечето от които бе сигурно, че няма да получат ваксини.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама