Борисов обеща преди изборите да се минава през тунел „Железница“

15:30, 22 фев 21 / Политика 25 2211 Шрифт:
Василена Йорданова Автор: Василена Йорданова

През март ще може да се премине през тунел „Железница“, обяви премиерът Бойко Борисов, който тръгна да инспектира работата на мобилен екип за ваксинация, но пътьом провери и строителството на съоръжението.

„Помниш ли като идвахме последния път? Ей го вече… тунелите имат по 50-60 метра още да се правят и март месец ще може да минем от единия до другия край на тунелите. И мостът ще е готов от едната страна. Идеята е, стане ли готово, в едната посока да се пътува, което ще облекчи трафика в района“, обясни премиерът пред председателя на щаба за борба с коронавируса ген. Венцислав Мутафчийски.

Напредва работата и по виадукта преди тунела по посока Кулата. Тези 10 км ги минаваш за няколко минути, но да видиш как става…40-50 метра са колоните – огромно съоръжение, голяма красота“, продължи Борисов, а генералът с мълчалива усмивка наблюдаваше строителната площадка и слушаше възторжените обяснения на премиера.

А и какво да каже – едва ли разбира от пътни съоръжения, скатове и тунели. Неговите познания се простират в областта на медицината. Но това не притеснява премиера, който с една дума успява ловко да превключи на здравна тематика „Затова… ваксинирайте здраво! Да ги върнем хората колкото се може по-бързо към нормалния начин на живот. Огромна работа вършите”. Все пак не за първи път Борисов разкарва медици на оглед по строителни площадки. При пика на коронавируса у нас през ноември премиерът качи в джипа си здравния министър и шефа на „Пирогов”, за да се порадват на новия асфалт на магистрала „Европа”.

Борисов пребори коронавируса и пак подкара джипа

Но да се върнем на тунела – Борисов напомня, че „Железница“ е най-дългият пътен тунел, изграждан досега у нас. Той ще има две отделни тръби за движение с дължина по 2 км. Съоръжението се изгражда по нов австрийски метод, като ще има всички необходими системи за енергоефективно осветление, вентилация, видеонаблюдение, пожароизвестяване, интелигентна система за управление на трафика. В началото на месеца регионалният министър обяви, че тунел „Железница“ трябва да бъде пробит до април като в момента се работи по първичнaтa oблицoвкa, а нa мecтa имa и втoричнa. Тя обаче не спомена нищо за пускане на движението още от следващия месец.

Дали пък причина за бързия напредък на обекта не са наближаващите избори?

Припомняме, че през юни миналата година при срутване бяха затрупани четирима работници, но за щастие те отърваха само с леки наранявания. През ноември отново беше съобщено за инцидент в тунела.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама