Covid-19 по света: „Pfizer“ тества ваксината си на бременни

16:55, 19 фев 21 25 2154 Шрифт:
Ирина Иванова Редактор: Ирина Иванова

В САЩ стартира проучване на ваксината „Pfizer/BioNTech“ върху бременни жени, а до края на годината се очакват и резултати от проучвания върху деца на различна възраст.

В изследването ще бъдат включени 4000 бременни между 24-а и 34-а седмица от бременността от Америка и други страни. Целта е да се проследи поносимостта и безопасността на ваксината и какъв имунитет създава при майката и плода. Част от участничките в проучването ще получават истинската ваксина, а друга част - плацебо. Бебетата им ще бъдат проследени в продължение на шест месеца след раждането дали имат имунитет, предаден им от майката.

Без ваксинация във Ватикана може да останеш без работа

Снимка: Facebook/Pfizer

Неотдавнашно проучване на бременни жени, които са имали антитела в кръвта, показва, че тези антитела ги има и при новородените. Данните до момента са много малко и най-вече въз основа на проучвания върху животни и данни, от няколко десетки жени, които са забременели в хода на различните опити. 

Експерти отговориха на важни въпроси за ваксините

„Pfizer“ и „BioNTech“ планират да представят резултати на регулаторите и от проучване за действието на ваксината и при деца на възраст от 12 до 15 години през второто тримесечие на тази година, да стартират проучване и при деца на възраст от 5 до 11 години през „следващите няколко месеца“, а тестовете при деца на възраст под 5 години се очакват по-късно до края на 2021 г.

У нас експертите посочват, че няма данни и противопоказания за бременни или дами, които желаят да забременеят, но въпреки това съветват, ако някой планува бременност, на този етап да се въздържи от ваксиниране. 

Снимка: Pixabay

Междувременно стана ясно, че ваксината на компанията може да се съхранява 2 седмици при не толкова ниски температури.

Настоящите изисквания са ваксината на „Pfizer/BioNTech“ да се съхранява в ултра-замразен фризер при температури между -80° C и -60° C (градуса по Целзий), поради което тя трябва да бъде доставяна в специално проектирани контейнери.

Компаниите обаче обявиха в петък, че са предоставили новите данни на Американската администрация по храните и лекарствата (FDA) с предложение за актуализация на изискванията, която да позволи на флаконите с ваксината да се съхраняват при температури между -25° C и -15° C (градуса по Целзий) за общо две седмици като алтернатива на съхранение във фризер с ултра ниска температура, предаде БНР. 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама