Covid-19 по света: Без ваксинация във Ватикана може да останеш без работа

15:52, 18 фев 21 / COVID-19 25 1058 Шрифт:
Василена Йорданова

Без ваксинация във Ватикана може да останеш без работа. Това става ясно от указ на кардинал Джузепе Бертело, който на практика е губернатор на Ватикана. 

Ватикана, която е най-малката държава в света, има няколко хиляди служители, повечето от които живеят в Италия. Програмата за ваксинация започна миналия месец, а 84-годишният папа Франциск беше сред първите, които получиха дозата.

Ваксинираш се или гориш: Задължават ли фирми служителите си да се имунизират?

Указът гласи, че тези, които не могат да се ваксинират по здравословни причини, могат да получат друга длъжност, вероятно там, където биха имали контакт с по-малко хора, но ще получават същото заплащане, дори ако новият пост е понижение.

Указът обаче гласи, че тези, които отказват да се ваксинират без основателна причина, ще попаднат под разпоредбите на специална разпоредба в закон от 2011 г. относно правата и задълженията на служителите. Точката от закона от 2011 г. казва, че служителите, които отказват "превантивни мерки", могат да бъдат подложени на "различни степени на последствия, които могат да доведат до уволнение", съобщава БГНЕС.

Ватикана направи ваксинацията срещу COVID-19 задължителна за журналисти, придружаващи папа Франциск при пътуването му до Ирак следващия месец. Във Ватикана има по-малко от 30 случая на коронавирус, повечето от които сред швейцарската гвардия, които живеят в общи казарми.

Ключови думи

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.