Коронавирусът у нас: Експерти отговориха на важни въпроси за ваксините

11:10, 15 фев 21 25 2633 Шрифт:
Цветилена Симеонова Редактор: Цветилена Симеонова

Още над 22 230 дози от ваксината срещу COVID-19 на "Pfizer" и "BioNTech" пристигнаха вчера у нас. Те са разпределени към РЗИ-тата в страната. Това е седмата доставка от препарата на "Pfizer" и "BioNTech". До края на седмицата в страната ни се очаква да пристигне третата поредна доставка от ваксината на "AstraZeneca" – 61 400 дози, съобщиха от здравното министерство. 

Covid-19 по света: В САЩ ваксините вече се поставят и в аптеки

Безопасни ли са ваксините за хора с алергии?

„По отношение на ваксините, базирани на рНК технология, ако някой си е поставял такава против грип, няма да има проблеми да си постави и тази срещу коронавирус. Другата ваксина, която е разрешена, е аденовирусна и там също не би трябвало да има проблем при алергия” обясни проф. Илко Гетов. Той добави, че задължително във всеки такъв продукт има консерванти, които да запазят продукта, пише Нова телевизия.

Къде ще мога да си поставя ваксина?

Нямаме данни личен лекар да откаже да поставя ваксина. Това би означавало, че той просто абдикира от своите задължения да се грижи за пациентите си. Аз съм сигурен, че всички лични лекари ще правят ваксинации. Имаме и законови методи, с които можем да ги принудим, но не е това идеята”, отговори доц. Ангел Кунчев.

Могат ли да се ваксинират онкоболните?

Според проф. Гетов, ако човек е преминал през химиотерапия, няма никакъв проблем той да се ваксинира. „Има научни доказателства, че за пациентите със солидни тумори трябва да си поставят ваксина с рНК технология. 2-3 седмици преди или след терапевтичен курс за онкологично заболяване няма никакъв проблем с поставянето на ваксината. Това е категорично”, заяви той.

Колко време след първата доза ще имаме антитела?

Малко преди втората доза от ваксината ваксиналната ефикасност е между 40% и 50% за всички разрешени за употреба ваксини към днешна дата. 7 до 10 дни след втората доза вече можем да говорим за стабилен имунитет и наличието на достатъчно количество антитела. След първата доза ваксина рискът да попаднете в болница е много малък”, каза проф. Гетов. Той добави, че последните данни в Израел показват, че от всички ваксинирани 0, 54% са се заразили. Нито един от тях не е стигнал до болница и не е починал.

Бременност

Няма данни и противопоказания за бременни или дами, които желаят да забременеят. Моят съвет е, ако някой планува бременност, на този етап да се въздържи от ваксиниране. Трябва да изчакаме още малко информация”, добави проф. Гетов. Той обясни, че всички производители на ваксини са задължени да проведат клинични проучвания за приложението на продуктите си върху деца.

Данните от последното денонощие

163 са новите случаи на коронавирус у нас през изминалото денонощие, сочат последните данни в Единния информационен портал. Направени са 1852 теста, което означава, че положителните проби са почти 9%.

През последните 24 часа са починали 16 души, а са излекувани - 327. Най-много са новите случаи в София – 54 души, а след това са областите Бургас - с 23 и Плевен - с 16. Общо 3 425 пациенти с коронавирус остават в болници, от които 301- в интензивни отделения. Общият брой на поставените дози ваксини у нас е 75 388, като новите за денонощие са 68.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама