Божков и Трифонов: какво да извлечем?

15:00, 19 фев 21 / Политика 25 4228 Шрифт:
Симеон  Иванов Автор: Симеон Иванов

Вчера станахме свидетели на интересна размяна на фейсбук статуси между Васил Божков и Слави Трифонов. Трифонов бе приканен за обединение с формацията на изгнаника в Дубай, което шоуменът отказа, а в последствие бе заклеймен като „стабилна патерица на статуквото“. Това обвинение е в тона на все по-честата критика по отношение на Трифонов, че бъдещата му роля в политиката е възможно да обслужва интересите на основните партии и играчи.

Божков предложи обединение с „Има такъв народ“, Трифонов отказа

Трифонов – все по-уязвим, а Божков – все по-безидеен?

Не бива да разчитаме предложението на Божков като искрено. Напротив, той би трябвало да е наясно с нагласите на „Има такъв народ“, следователно да очаква и използва отказа на Трифонов, за да гради парадоксалния си образ на борец срещу „хунтата“ и същевременно да дискредитира този на Трифонов, доколкото е възможно. „Има такъв народ“ от много време насам ясно заявяват, че отказват каквито и да е било обединения преди вота, което вече им навлече известни негативи. Не на последно място, Божков вероятно ясно разбира, че никоя партия с потенциал не би обединила сили с движението му.

Нежеланието за ефективно, широко опозиционно обединение срещу ГЕРБ и Борисов се оформя и като основна предизборна линия на критики срещу Трифонов, като можем да очакваме тя само да зачестява. Заедно с това и непрестанните въпроси какъв ще е подходът и профилът на „Има такъв народ“ след евентуално влизане в парламента.

„Има такъв народ“ ще преговаря с други партии чак след изборите

От друга страна не можем да не отбележим последователността в позицията и стратегията на „Има такъв народ“, която за момента неизменно следват. Определено подходът им носи несигурност и е предпоставка за критики, но очевидно Трифонов и екипът му са твърдо решени да поддържат тази линия до изборите. В крайна сметка само по този начин те могат да държат образа си максимално дълго деполитизиран.

Предизборен разбор: новото от 2020

Васил Божков пък от своя страна е в ситуация, в която все още търси мандатоносител за да формацията му се яви на избори, тъй като прокуратурата оспори решението на съда за регистрация на партията муИдеята му за политически проект е обречена от самото начало и изглежда сякаш единствената функция на „Българско лято“ е да поддържа шума около името на бизнесмена в изгнание.

Същевременно Васил Божков не би могъл да играе каквато и да е било полезна политическа или обществена роля. Единственият вариант за него би бил да изнася доказателства за корупцията по най-високите етажи на властта, както правеше през пролетта на миналата година. Но за да осветли същински престъпленията, в които обвинява властта, а чрез това да доведе до съдебни последствия, му се налага да представи доказателства, които да инкриминират истински и самият него. Ако той притежава такива би било възможно тяхното осветляване около изборите, в случай, че те вече не са послужили за разменна монета между него, правителството и прокуратурата.

Не на последно място ефектът на евентуални нови компромати е спорен. Както социологът Андрей Райчев заяви в ефира на bTV, компроматът е ефективен само когато предизвика вътрешнопартийна опозиция и натиск, с други думи вътрешно разцепление в самите редици на ГЕРБ. Съдейки през какво мина партията и лидерът ѝ през последната година и как съумяха да се запазят, то едва ли евентуални компромати от страна на Божков биха имали ключов ефект.

Феноменът Борисов

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама