Кой отговаря за съхранението на машините за гласуване?

16:35, 18 фев 21 / Политика 25 2461 Шрифт:
Ирина Иванова Автор: Ирина Иванова

Днес председателят на гражданската платформа „Изправи се.БГ“ Мая Манолова посети частен склад в София, където се съхраняват първите пристигнали 5000 машини за предстоящите парламентарни избори, и отправи редица въпроси към премиера Бойко Борисов и към Централната избирателна комисия (ЦИК) относно тяхното съхранение.

Манолова попита дали става дума за обичайната некомпетентност на правителството на Борисов или съхраняването на машините в частен склад от частна охрана е специален план, който да прехвърли отговорността за тях на някой друг, съобщиха от пресцентъра на гражданската платформа. 

Снимка: БГНЕС

Има ли бойкот от Бойко с липсата на държавен склад и охрана от МВР за машините за изборите? 

“В частен склад, на частна фирма, се съхраняват 5000 машини за гласуване. Които щели да станат държавна собственост след изборите. Пълен абсурд! Къде е държавата? Къде е МВР? Къде е правителството? Къде е ЦИК? Настояваме машините да се преместят в склад, за който държавата да носи отговорност”, заяви Манолова. 

Това е скандал, предизвикан от опита да бъдат похитени поредните избори в България. МВР ще получи 8 млн. лв. да охранява машините, а за логистика на изборите са предвидени 15 млн. лв. При склада няма нито един полицай, нито един представител на охранителна полиция. Къде е протоколът кой влиза или излиза от тези складове? Кой ще е отговорен за машините – някоя от частните фирми ли? Това е посегателство върху честността на изборите и абдикация на държавата, изтъкна Манолова, като подчерта, че ЦИК и правителството си прехвърлят топката кой трябва да наеме склад, кой е трябвало да плати за него и кой трябва да го пази.  

„Демократична България“ иска независим одит на машините за гласуване

Кой не си е свършил работата? Защо не е обявен търг за наемане на склад от държавата – от правителството, от ЦИК?, попита Манолова. 

Снимка: БГНЕС

“Случайно ли е, че министърката на туризма, а не Томислав Дончев от вчера отговаря за машините? Явно за Борисов машините за гласуване са туристически обект или туристически пакет", каза тя и подчерта, че изборите са заложени на карта заради машинациите на правителството и прехвърлянето на отговорността между него и ЦИК за машините за гласуване. Тя призова премиера и вътрешния министър да си влязат във функциите и да осигурят охрана на склада.  

Манолова определи ситуацията като позор и отбеляза, че има огромно притеснение в „Изправи се.БГ“, че изборите в България ще бъдат манипулирани от Борисов, "както бяха изборите в София". "Отговорността е на правителството – и за склада, и за охраната на машините", каза още председателят на „Изправи се.БГ“.

Димитър Делчев от коалицията „Изправи се! Мутри вън!“ заяви, че ГЕРБ се държат с машините за гласуване като с „нежелано доведено дете“, оставено на грижите на някой друг и допълни, че ГЕРБ имат интерес да се компрометира машинното гласуване, защото бяха принудени да го приемат след съдебни решения и референдуми. "Те биха били щастливи да се върнем към старото гласуване с хартиени бюлетини и чували, за да могат да ги манипулират", каза още той.

От ЦИК отговориха, че към момента доставчикът е отговорен за съхранението на машините за гласуване и под никаква форма те нямат отношение. 

“Това ще е така, докато не бъдат установени отношенията. Складирани са в помещение, което ние сме оглеждали, както и МВР и ДАНС”, каза Димитър Димитров, член и говорител на ЦИК, като потвърди, че има известно разминаване, свързано с материалните разходи по съхранението. Той изрази надежда, че проблемите ще бъдат решени, но подчерта, че ЦИК ще има пълни права върху тези машини едва когато приключат изборите и когато те станат собственост на някоя държавна институция, независимо коя.

"Сиела Норма" ще достави машините за гласуване

Към момента няма коментар по темата от страна на премиера Бойко Борисов и министъра на вътрешните работи Христо Терзийски. 

ЦИК отказа регистрацията на 6 партии за предстоящия вот

Казусът с машините за гласуване идва от това, че ЦИК е купувачът на машините за гласуване, но складовете и охраната трябваше да бъдат отговорност на правителството. Това обаче не стана, защото от изпълнителната власт заявиха, че няма да могат да осигурят склад за машините, докато не станат собственост на държавата, а докато това стане, те посочиха за отговорен доставчикът - “Сиела Норма”. 

Тези договорки обаче се водеха от вицепремиерът Томислав Дончев, а вчера стана ясно, че Министерски съвет поверява изборите в ръцете на министъра на туризма Марияна Николова. 

Преди новината за смяната да бъде лансирана от правителството, ЦИК е била уведомена с писмо от изпълнитлената власт, че трябва да те да намерят за своя сметка склад, в който да се съхранява машините за гласуване, които вече пристигат в страната. Те обаче отказаха с мотива, че това противоречи на водени разговори с вицепремиера Томислав Дончев, предаде БНР. 

От ЦИК са предложили да бъде уведомена фирмата "Сиела Норма" да намери за своя сметка склад, тъй като има задължения по логистиката.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама