Повериха изборите в ръцете на Марияна Николова

15:55, 17 фев 21 / Политика 25 2185 Шрифт:
Ирина Иванова Редактор: Ирина Иванова

Заместник министър-председателят по икономическата и демографската политика и министър на туризма Марияна Николова е избрана от Министерския съвет като координатор по изпълнението на дейностите, свързани с организационно-техническата подготовка на парламентарните избори, съобщиха от правителствената информационна служба. 

Досега за провеждането на изборите отговаряше вицепремиерът Томислав Дончев. От прессъобщението на правителството не се посочва причината за промяната и дали е свързана със заболяването с коронавирус на Дончев

В решението са включени задължения и отговорности и на други министри, свързани с подготовката и произвеждането на изборите, включително и на министъра на здравеопазването Костадин Ангелов, предвид разпространението на COVID-19.

На министъра на правосъдието е възложено да издава наказателни постановления в случаите на установяване на нарушения на областните управители по Изборния кодекс.

Марияна Николова е на досегашния си пост като заместник министър-председател по икономическата и демографска политика и министър на туризма от 24 юли 2020 г., след като лидерът на НФСБ Валери Симеонов подаде оставка. Това се случи след като той нарече майките от “Системата ни убива” “шепа кресливи жени с уж болни деца”. 

Правителството одобри и тарифата, по която партиите и коалициите ще плащат предизборните си участия в БНТ и БНР. Тя е изготвена в съответствие с предложенията на ръководствата на двете обществени медии и ще бъде под формата на клипове, диспути и др. Срокът за приемането на тарифата е не по-късно от 40 дни преди изборния ден.

Маски и дезинфектанти за изборите за близо 3 млн. лв. 

Правителството отпусна 2.947 млн. лв. за закупуването на предпазни средства (маски, ръкавици, дезинфектанти и др.) за подсигуряване на изборния процес и на членовете на районните, секционните и подвижните избирателни комисии. 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама