ЦИК отказа регистрацията на 6 партии за предстоящия вот

15:05, 18 фев 21 / Политика 25 2855 Шрифт:
Ирина Иванова Автор: Ирина Иванова

Общо 31 партии и 8 коалиции са подали документи за регистрация в ЦИК, като на 6 партии им е отказана такава. Това каза на брифинг говорителят на Централната избирателна комисия (ЦИК) Таня Цанева, като уточни, че 5 от партиите и 2 от коалиции са в неприключила проверка, тъй като са представили документите си в последния ден. Димитър Димитров, член и говорител на ЦИК, поясни, че въпреки че все още не е официално, най-вероятно коалициите ще бъдат регистрирани.

Предизборната кампания започва на 5 март

Партиите, на които е отказана регистрация са: „България на труда и разума”, „Национално движение за стабилност и възход - НДСВ”, „Бригада”, Движение „Напред България”, „Съюз за отечеството” и „Средна Европейска класа”.

От ЦИК уточниха, че регистрацията им е отказана, защото са липсвали документи, имало е непълноти, а подписите не са били представени в електронен вариант. Те имат право в тридневен срок да обжалват решението на ЦИК. 

Снимка: БГНЕС

Партиите, за които се очаква да приключи проверката и има съмнения да не бъдат регистрирани, са: „Директна демокрация“, „Нация“, „Чест“, „Нова демокрация“ и „Свобода“.  За тях се очаква окончателно съобщаването на числата от ГРАО. 

Жалби и сигнали

От ЦИК информираха още, че общо 24 жалби са внесени във ВАС, като основно са от партия „Атака“. Предстои тяхното разглеждане. 

Крачка пред другите: Марешки започна да се рекламира преди старта на кампанията

Стана ясно още, че сроковете за членовете на Секционните избирателни комисии (СИК) са изтеглени и те трябва да бъдат назначени най-късно до 1 март. Целта е, за да може членовете на СИК да бъдат ваксинирани с две дози ваксина преди изборите. В края на седмицата ще стане ясно дали ще се ваксинират и на членовете на подвижните СИК. 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама