Хиляди задържани на протестите в подкрепа на Навални, сред тях и жена му

20:30, 31 яну 21 / Свят 25 3047 Шрифт:
Ирина Иванова Редактор: Ирина Иванова

Полицията в Русия задържа повече от 4 000 души в Русия по време на втория пореден уикенд на протести с искания за незабавното освобождаване на опозиционера Алексей Навални. 

По улиците в цялата страна бяха разпределени хиляди полицаи, които на места влязоха в остри сблъсъци с протестиращите.

Над 800 души, сред които и жената на Навални Юлия, са били задържани по време на протестите в Москва. Тя е била арестувана от полицията по време на неразрешено шествие до следствения арест „Матросская тишина“, където е задържан съпругът ѝ. Демонстрациите в столицата започнаха със закъснение заради блокадите и ограничението на градския транспорт, наложени от органите на реда.

Демонстрациите започнаха първо в Далечния Изток и Сибир, където протестиращите се сблъскаха със засилено присъствие на жандармерията и минусовите температури. Огромен брой полицаи охраняват и протестите в Москва и Санкт Петербург. Част от протестиращите са задържани, предаде "Свободна Европа". 

Полицията арестува и брата на Навални

Снимка: ЕПА/БГНЕС

От независимата медия OVD-info съобщиха, че към момента са задържани близо 750 души, включително над сто души в града от Далечния Изток Владивосток. Сред задържаните има и журналисти, които са отразявали обстановката в градовете, в които живеят. От медията съобщават още, че активисти в няколко от градовете в страната са били посетени от полицията преди началото на планираните протести.

Кадри от Владивосток показаха как хиляди демонстранти не биват допускани до центъра на града. Те бяха уловени да се държат за ръце и да викат “Путин е крадец” и “Русия е моят затвор”.

Светът осъди арестите на подкрепящите Алексей Навални

Други кадри пък в социалните мрежи от столицата на Казан Татарстан показаха тежки сблъсъци между полицията и протестиращите. Подобна беше картината още в Перм, Иркутск, Благовеченск и други градове.

Екатерина Захариева осъди насилственото задържане на мирно протестиращи в Русия

„Осъждаме за пореден път насилственото задържане на мирно протестиращи привърженици на Алексей Навални. Използването на непропорционална сила противоречи на поетите от Руската федерация ангажименти за зачитане на човешките права.“ Това заяви вицепремиерът и министър на външните работи Екатерина Захариева в социалната мрежа Twitter.

Припомняме, че преди седмица в повече от 110 града в Русия се проведоха масови протести. На тях имаше тежки сблъсъци между демонстрантите и полицията, а близо 4000 души бяха арестувани.

Побъркан ли е Алексей Навални или е герой, какъвто светът отдавна не е виждал?

За да намалят възможнотите за действия на протестиращите на 31 януари, през седмицата властите наложиха двумесечен домашен арест на ключови опозиционни фогури и ограничиха движението в централните части на редица градове в страната.

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Путин с дворец почти 40 пъти по-голям от Монако?

Преди седмица протестиращите настояваха да се освободи Навални и политическите затворници в Русия. Те протестираха и срещу огромната постройка на брега на Черно море, която филм на ФБК беше представил като "Дворец на Путин". По-късно руският президент отрече твърденията, че дворецът дворецът е негов, а в събота неговият близък приятел Аркадий Ротенберг обяви имота за свой.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама