Путин с дворец почти 40 пъти по-голям от Монако?

12:10, 20 яну 21 / Свят 25 8351 Шрифт:
Ирина Иванова Автор: Ирина Иванова

Въпреки ареста на най-големия руски опозиционер Алексей Навални, работата на Фонда за борба с корупцията продължава. Вчера на страниците на противника на Путин в социалните мрежи бе публикувано двучасово видео, което разказва за "най-секретния обект" в Русия. Оказва се, че това е "дворецът на Путин" в Геленджик на черноморския руски бряг, който според разследването на Навални и екипът му е с площ 39 пъти по-голяма от тази на Монако.

Обектът е известен още от 2010 г., след което избухна медиен скандал и комплексът с площ от почти 18 хиляди кв. м. бе закупен от бизнесмена Александър Пономаренко, който обясни, че ще го дострои и превърне в хотелски комплекс.

Снимка: palace.navalny.com

Сега Навални твърди, че това сложно съоръжение е погълнало 100 милиарда рубли (1.12 млрд. евро по днешния курс на рублата) и въпросната продажба е фиктивна. Затова и авторите на разследването наричат схемата "най-големият рушвет в света". Видеото има над 19 милиона гледания към момента на тази публикация.

Говорителят на президента Дмитрий Песков заяви, че не е виждал разследването, но че държавният глава не притежава такъв имот. "Не съм запознат с разследването, но мога да кажа, че това е стара песен. Преди много години обяснихме, че Путин няма никакъв дворец в Геленджик", пише "Daily Storm", цитиран от "Дневник".

Пономаренко бил платил само 350 хиляди долара (хиляда пъти по-малко от сумата, посочвана в медиите) и скоро след това управляваща компания е станало дружество на бизнесмена Николай Шамалов - същият, който е строил преди да научат журналистите за "двореца" върху площ от 68 хектара.

След ареста на Навални: Борисов се обяви в защита на "гласа на опозицията"

Във филма се разказва, че на тази територия има хеликоптерна площадка, църква, амфитеатър, оранжерия със зимна градина (2500 кв. м), 80-метров мост, тунел в планината за връзка с плажа, в който има стая за дегустиране на вино с панорама към морето.

Снимка: palace.navalny.com

Околното пространство от 7 хиляди хектара принадлежи на контраразузнаването ФСБ, но до 2068 г. било отдадено на фирмата, притежаваща комплекса, която се занимава с научни изследвания и образователни дейности, лов и риболов. Според ФБК единственият смисъл от такава операция е да се създаде буфер около "двореца".

ФСБ не позволява да се лови риба около носа, на който е комплекса. Над територията има зона, забранена за полети и дронове. Според разследването на всички посетители на сградата е строго забранено да носят със себе си дори обикновени мобилни телефони с камера, а всички автомобили, влизащи на територията, се преглеждат на няколко пункта.

"Белингкат": Руската ФСБ е организирала отравянето на Навални

Екипът на Навални показва и схема на комплекса, за която твърдят, че са получили от един от подизпълнителите. Планът е сравнен с няколко снимки на интериора от 2011 г. и разследването твърди, че те съответстват на схемата.

Снимка: palace.navalny.com

В триетажния дворец има басейн, сауни, хамами, спа зона, читалня, зала за пушене на наргиле, кино, изба, казино, 15-ина стаи за гости, като главната е с площ от 260 кв. м. Тъй като дворецът е разположен на стръмен бряг, е изкопан специален тунел за достъп до морето, в края на който има дегустационна зала с изглед към него, пише в разследването, публикувано в специално създаден сайт. 

Навални публикува и снимки на мебелите в стаите на двореца, като сред тях са диван, чиято каталожна стойност се оценява на 2 милиона рубли, което се равнява на 43 735 лв. и маса за 4 милиона рубли или 87 470 лв.

ФБК твърди, че финансирането идва под формата на фиктивни плащания за наем от компании, свързани с приятели на руския президент, включително държавните "Роснефт" и "Транснефт".

Путин раздаде Балканите на олигарси

Според вестник "Проект", Путин често живее в Геленджик и кани най-близките си хора в двореца за неформална комуникация.

Снимка: palace.navalny.com

Екипът на Навални отново призовава гражданите на Русия да не търпят повече корупцията в страната им и да излязат на протест. 

"Престанете да губите живота и данъците си за забогатяването на тези хора. Нашето бъдеще е в нашите ръце. Не мълчете! Не се съгласявайте да се подчинявате на пируващите злодеи"

Евродепутати искат допълнителни санкции на ЕС срещу Русия заради Навални

Междувременно евродепутати призоваха руските власти незабавно да освободят руския опозиционен политик и активист в борбата с корупцията Алексей Навални, като подчертаха, че арестът му и начинът, по който се е случил, са в явно противоречие с международното право и с руската конституция, съобщиха от преслужбата на ЕП. 

От 2021 богатите в Русия с по-големи данъци

Евродепутатите също така искат санкциите на ЕС, които понастоящем се прилагат спрямо руски длъжностни лица, отговорни за отравянето на Навални, да бъдат разширени, така че да обхванат лицата, замесени в лишаването му от свобода. За всички тези цели ЕС не трябва да се колебае да използва новия си глобален режим на ЕС за санкции в областта на правата на човека (EU Global Human Rights Sanctions Regime), подчертаха членовете на ЕП.

Дали ще има законови последствия и санкции за всичко това? Вероятно не, защото в Русия не се дава никакво обяснение за нищо. А руският президент Владимир Путин в края на миналата година успя да си осигури недеосегаемост с нов закон, който гласи, че президентите на страната се освобождават пожизнено от съдебно преследване...

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама