Побъркан ли е Алексей Навални или е герой, какъвто светът отдавна не е виждал?

10:00, 25 яну 21 / Свят 25 3341 Шрифт:
Боян  Тончев Автор: Боян Тончев

И вие ли като мен, наблюдавайки последните събития в Русия, се питате – напълно луд ли е Алексей Навални, че да се върне в родината си след всичко, което му се случи там и особено след последния опит да му бъде отнет живота по възможно най-безскрупулния начин? Откъде този човек намира подобна безразсъдна смелост, каквато отдавна сме свикнали да виждаме само в холивудските продукции за супергерои и гениални международни шпиони, но не и в живия живот? Подобно донкихотовско, самоунищожително геройство някак не е присъщо на модерните времена, изпълнени с коварство, тънки сметки и лицемерие, и руският опозиционер наистина изглежда в очите на обикновените хора като побъркан. Особено след като, бидейки вече в затвора, пусна в публичното пространство шокиращото си разследване за „секретния дворец на Путин".

Путин с дворец почти 40 пъти по-голям от Монако?

От разкритията в този филм дори на нас –  свикналите да живеем сред разнообразни и всевъзможни прояви на корупция българи – буквално ни увиснаха ченетата. Представете си как се е сторил той на далеч по-невинните в това отношение хора на Запад. Там, където подобно нещо буквално е невъзможно да се случи, особено в подобни гигантски мащаби. 

А сега си представете какви емоции е предизвикал близо двучасовия материал в хората, чиито имена са изтипосани в него – шефове на руските служби, олигарси и бизнесмени, членове на правителството и не на последно място – самия президент. Със сигурност не са изпитали снизхождение или съжаление към „побъркания“ опозиционер, който отдавна е трън в гащите им. По-вероятно е повечето от тях да са искали на мига да го смачкат и унищожат, още повече пък сега – когато е в ръчичките им в най-охранявания затвор в Москва.

През уикенда обаче видяхме и какво са предизвикали тези кадри в душите на десетките хиляди руснаци, излезли по площадите. А те със сигурност бяха само върхът на айсберга. Други стотици хиляди, а може би и много повече, които не са събрали смелост да се покажат с лицата си на масовия протест и да рискуват да бъдат бити от полицията, също са останали потресени, възмутени и огорчени от онова, което са видели във филма. 

Филмът на Навални и неговите сътрудници показа нещо изключително важно – докъде може да стигне една власт, когато разполага с неограничен контрол над държавата и с фактически нулева опозиция. А тя в Русия като че ли наистина е сведена до шепа „побъркани“, самоубийствено настроени човека. Предвождани от един „напълно луд“ – Алексей Навални. На протестите в събота се видя и лекотата, с която властта е в състояние да ги арестува и затвори зад решетките. По най-безпардонен начин, дори по време на телевизионно интервю на живо, както беше в случая на Любов Собол – адвокатка на Навални и една от неговите най-близки съратнички. Както и на съпругата му, задържана за това, че подкрепя мъжа си и иска справедливост за него. 

Съпругата на Навални арестувана на протеста в Москва

Поддръжниците на властта в Русия най-вероятно ще кажат, че разследването за корупционните схеми и абсурдно изобилния лукс на тайнственото имение би могло и да не отговаря напълно на истината. Хипотетично е възможно информацията, която екипът на Навални е събрала, да не е съвсем вярна, а самият той да е бил подведен от желанието си да се опълчи на всяка цена на официалната власт в страната си. Тогава обаче няма как да се даде логично обяснение на безумната саможертва на руснака да се завърне в родината си, след опита да бъде отровен и след недвусмислено отправената заплаха, че ще бъде арестуван веднага, щом стъпи на летището. Навални гарантира достоверността на разкритията със собствения си живот. Това е бил един добре замислен ход, безумно смел, страшно рисков и залагащ на карта абсолютно всичко, в това число и физическото му оцеляване. Иначе едва ли би поискал да се върне в родината си, за да пусне в публичното пространство подобно видео, което само по себе си с голяма вероятност би му струвало живота. Спокойно можеше да го направи и от Германия. 

Снимки: ЕПА/БГНЕС

Алексей Навални изигра ходовете си хитро и хладнокръвно. Макар и на границата на лудостта. Показвайки недвусмислено, че се е стигнало до ситуация, в която всъщност няма какво да губи. И привличайки сериозно световно внимание, което ако не друго, поне да гарантира, че саможертвата му няма да мине незабелязано. В най-лошият случай.

Предстои да видим какъв ще бъде резултатът. Сега целият свят е затаил дъх и следи ходовете на официалната руска власт по казуса с арестувания опозиционер. Това ще бъде един сериозен стрес-тест за нея доколко е възприемчива на промяна или отново няма ни най-малкото намерение да се съобрази с мнението на голяма част от останалия свят, както и на растящ брой хора от собствения си народ. А истеричната ѝ и показваща страх реакция с опитите да потуши протестите в защита на опозиционера тази събота, е сигурен знак, че той е бил прав да поеме огромния риск.  

Алексей Навални изигра добре безумно рисковите си ходове и обяви шах. На ред е Кремъл. Да видим на какво по-смислено са способни от това да бият и арестуват различното мнение. 

Светът осъди арестите на подкрепящите Алексей Навални



Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама