Ругатните били признак на интелигентност

11:50, 30 яну 21 / Любопитно 25 1955 Шрифт:
Ирина Иванова Редактор: Ирина Иванова

Ругаенето, както са ни казвали по-възрастните, е знак на недодяланост, нисък интелект и лошо възпитание. Но нови проучвания правят на пух и прах тези твърдения.

Американски изследвания стигат до извода, че хората, които си служат с нецензурен речник, често са по-интелигентни, по-креативни, по-почтени и е по-малко вероятно „да се забъркат с неетично или неморално поведение“, предаде АФП, цитиран от БНР. 

Псувните увеличават издръжливостта на болка с до 1/3

Нещо повече, ругаенето повишава прага на болка, сочи друг извод. Освен това избълването на поток от сквернословия наистина помагало за овладяване на паниката.

Снимка: CanStockPhoto

„Предимствата на ругаенето са много“, каза Тимъти Джей, професор емеритус по психология в Масачузетския колеж за либерални изкуства, който проучва темата над 40 години.

Кои са трите зодии, които се ядосват най-лесно

„За ползата се разбра през последните две десетилетия в резултат на много проучвания на мозъка и емоциите, заедно с по-добрата технология за проучване на аномалиите на мозъка“, каза той, цитиран от CNN.

Но защо ругаем?

Вероятно, защото това ни осигурява еволюционно предимство, което може да ни предпази от физическо нараняване, предполага Джей.

„Куче или котка ще ви надраскат и нахапят, когато са уплашени или гневни“, каза той. „Ругатните ни позволяват да изразим емоции символично, без да го правим физически“.

Ключови думи

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама