Заради колосални загуби: Моловете и фитнесите настояват да отворят

09:56, 22 яну 21 25 2571 Шрифт:
Цветилена Симеонова Редактор: Цветилена Симеонова

„Марш към Свободата" – под този надслов собствениците на заведения организират своя национален протест на 27 януари. Причината – отказът на правителството да прекрати противоепидемичните мерки за тях още на първи февруари.

Търговските центрове също не работят вече втори месец, собствениците на обекти в моловете алармират, че търпят огромни загуби. „Загубите са колосални, всички търговски центрове в държавата губят, а те са абсолютно безопасни места за пазаруване и пребиваване. Би следвало да се отворят веднага, за да се спрат загубите“, каза Димитър Кехайов - зам.-председател на Българска асоциация на ритейл центровете, пред bTV.

Предлагат епидемичната обстановка да се удължи до края на април

По думите му в обектите е осигурена добра вентилация и са взети мерки срещу разпространението на вируса. Според него няма критерии, според които един търговски център да се определи като опасен. Кехайов обясни, че не подготвят протестни действия, но се надяват търговските центрове да се отворят възможно по-скоро, защото над 60 хил. души, заети в тях, са без работа в момента.

Фитнесите също настояват да отворят, като посочват и двата – от 1 февруари. „Ние не сме пряко обвързани с децата и тяхното училище, за да ни приравняват заедно с тях и да ни дават наставления за отваряне между 4 и 18 февруари, настояваме мерките да отпаднат от 31 януари, така че да можем от 1 февруари да започнем свободно работа“, заяви пред БНТ Ива Арапкюлиева от Българска асоциация „Здраве и фитнес“.

Разхлабване на мерките ще има само за образованието

Подготовката на залите и уредите за отваряне на фитнесите отнема между седмица и 10 дни. В тази сфера работят около 60 000 души, които не получават никакви пари във всеки ден, в който залите не работят. „Досега не съм чула за някой, който да е получил тези 24 лв. - от хората, които работят в тази сфера, никой не е получил парите, а трябваше да се получат декември месец“, подчерта Ива Арапкюлиева. Има отворени мерки за помощ, но само някои от хората в бизнеса са получили обезщетението от 10 000 лв. за средния бизнес.

Истината е, че този бранш и този на ресторантите плащат цената всички хора да бъдем здрави в България", заяви Арапкюлиева.

Според изпълнителния директор на Александровска болница проф. Борис Богов обаче отварянето на заведения и молове към днешна дата не е възможно. „В България никога не е пълно затваряне, както например във Франция. Мисля, че ако мерките бяха по-строги, нямаше да го има това първо място по смъртност на Балканите“, убеден е той. Според него трябва да бъдем по-осторожни, за да не ни изиграе разхлабването на мерките лоша шега и да се наложи след 2-3 седмици затваряне отново.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама