Разхлабване на мерките ще има само за образованието

11:45, 21 яну 21 25 2021 Шрифт:
Ирина Иванова Автор: Ирина Иванова

Компромисът, който можем да направим, е свързан единствено с образователната система. По определен ред и на смени учениците от 5 до 12 клас ще започнат присъствени занятия, каза премиерът Бойко Борисов по време на брифинг на Националния оперативен щаб в Министерски съвет. Той не посочи от кога точно това ще се случи, но поясни, че ще бъде преди края на месеца.  

Борисов обясни още, че до 31 януари ще се следи за броя на заболелите и починалите, както и възстановяването на мощността на медицинските екипи и след това ще се вземе решение дали ще има допълнително разхлабване на мерките.

Той отбеляза, че към момента засегнатите ресторанти и нощни заведения, които са подали заявления за помощи са почти 6300.

"Напрежението в Европа расте, защото хората много дълго са вкъщи. Представете се, ако в България въведем такива мерки като в Германия, Испания и други страни. Ние сме като оазис по мерките, които сме направили. Рискът е този оптимизъм да ни накара да отпуснем много мерките. Това може да доведе до по-голяма заболеваемост, която да не може да се овладее. Това ще увеличи и броя на починалите. Много по-дисциплинирани държави имат много повече болни и смъртни случаи, като при тях се стига до въвеждането на вечерни часове и прочие”, изтъкна премиерът Бойко Борисов. 

Борисов пита Радев: Кои пари да спрем?

Попитан защо е бил без маска по време на посещение в Дупница и Хаджидимово, премиерът заяви, че не е нарушавал мерките, защото е бил навън. Той припомни, че към момента два пъти е бил глобяван. 

"Спазвам дистанция. Това, че някой се засилва към мен, за да дойде - аз го отблъсквам", посочи премиерът Борисов. 

На въпрос дали е готов да си плати отново глобата, ако му бъде връчена такава, той заяви: "Те трябваше да глобят цялата държава за какво ли не. Да ме глобят, но навясъде съм с маска".

"Министърът на здравеопазването не глобява, не прави актове. Ако бъде подаден сигнал за премиера, той ще бъде проверен", коментира темата проф. Костадин Ангелов. "Много са поводите, които проверяваме денонощно. Всичко от Facebook като сигнали го проверяваме. Не стоим и не гледаме безучастно", заяви министърът.

"Много пъти, когато и аз обикалям, хората ме молят да се снимаме, но не си свалям маската. Трябва да спазваме мерките, в заповедта пише струпване на повече хора", каза още здравният министър.

 

 

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама