Европейците вече могат да ядат насекоми

20:05, 19 яну 21 / Любопитно 25 2703 Шрифт:
Цветилена Симеонова Редактор: Цветилена Симеонова

Брашнените червеи бяха признати за безопасна храна в Евросъюза. Решението е на Европейския орган за безопасност на храните. Предстои да бъде потвърдено от Европейската комисия и да се реши как точно ще се предлагат на европейския пазар. 

Кремена Дервенкова е ентомофаг - привърженик на консумацията на насекоми. Самата тя експериментира с продукти от насекоми и отглежда щурци. "Насекомите се отглеждат по-лесно от други животни. Не изискват почти никакви грижи и не отделят вредни газове в атмосферата. Малките щурци се излюпват само след 10 дни в яйцата и са достатъчни 2-3 месеца, за да пораснат достатъчно. След това се изсушават и се смилат на брашно", разказа тя пред bTV.

Веганството превзе и татуировките

Дервенкова обясни, че брашното от насекоми може да се използва за всичко, в което по принцип се слага брашно или кайма. Според нея няма причина в бъдеще хората да не използват брашното от насекоми за традиционни храни като например мусака.

Основният недостатък на този вид храна е, че е доста скъпа. В момента 100 гр. брашно от брашнен червей струва около 10-12 евро, но Кремена Дервенкова се надява, че след като вече е легално в Европа, ще се появят големи ферми и ще стане по-достъпно за хората.

ГМО домати стават тайно оръжие в борбата срещу Паркинсон

Тя препоръча насекомите на хора, които искат да живеят здравословно и природосъобразно, както и на спортуващи. Предупреди обаче, че хора с алергии към морски дарове може да имат алергии и към насекоми.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама