След края на пандемията: Може и да няма кой да работи в ресторантите

11:12, 15 яну 21 25 2365 Шрифт:
Цветилена Симеонова Редактор: Цветилена Симеонова

Загубите за ресторантьорския и хотелиерския бизнес са разбираемо големи. Така коментира удължаването на извънредните мерки до 31 януари Атанас Димитров, заместник-председател на Българската хотелиерска и ресторантьорска асоциация.

Той открои като основен проблем и такса „сграда“ и такса „смет“. „Това е нерешен проблем – общинските администрации трябва да успокоят хората, че те не дължат средства за нещо, което те не са използвали“, обясни Димитров пред БНР.

Емблематичният столичен ресторант La Capannina с храна за вкъщи по време на локдауна

Втори проблем е този с кредитите. „Те са разсрочени до края на март - това ми звучи несериозно в тази ситуация, в която се намираме. По този проблем сме сезирали и нашите европейски ресорни партньори. Според нас мораториумът върху кредитите трябва да е минимум две години и то след изтичане на пандемията“, смята той.

Браншът чака и бързото изпълнение и изплащането на средствата по оперативна програма „Конкурентоспособност“ - да се връщат 20 на сто от оборота на затворените бизнеси още от началото на 2021 година. „След 20 януари чакаме изплащането по тази програма, защото и много колеги кандидатстват по мерките „Запази ме“ и нямаме точно информация колко средства са получени и от колко бенефициенти", обясни зам.-председателят на БХРА.

Как да приготвите ястия като за звезда Мишлен

Той обяви, че една трета от ресторантьорския бизнес вече е фалирал. „Това са 32 на сто - те няма да се върнат в играта, бизнесите се продават, това важи и за хотелите. 30 на сто е спадът на този бизнес в спа-дестинация като Велинград“, посочи Димитров.

Проблемите за ресторантьорския бранш обаче няма да свършат с пандемията. Оказва се, че много от работещите в тази сфера вече са се преквалифицирали и в един момент може да се случи така, че да няма кой да работи. „Основният проблем при нас са хората и тревогата ни е за тях - има отлив от тази професия вече. В продължение на години сме създавали тези хора и сме на път да ги загубим. Имахме и проблеми и преди пандемията - а сега какво ще се случи, ако те трайно напуснат този бизнес…", коментира още той. 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама