Столична община иска 60 млн. евро заем за транспортна инфраструктура

14:54, 14 яну 21 / София 25 2340 Шрифт:
Цветилена Симеонова Редактор: Цветилена Симеонова

Изграждане на липсващи участъци от вътрешните рингове на София, нови трамвайни трасета и реконструкция на съществуващи, както и изграждане на първия етап от Зеления ринг на София -  общо 10 стратегически обекта, които ще променят транспортната схема на София. За тях поискахме допълнително финансиране от Европейската инвестиционна банка. Това съобщи във Facebook кметът на София Йорданка Фандъкова.

Общият размер на инвестиционния заем е 60 млн. евро за 20-годишен срок, при лихва от 0,35%, без такси и комисионни. Това ще даде възможност на общината да ги завърши в кратък период от време.

Метрото до „Слатина“ и „Арена Армеец“ тръгва през 2025 г.

Това са:

- Изграждане на бул. „Тодор Каблешков“ - от бул. „България“ до бул. „Черни връх“, включително изграждане на трамвайно трасе.

- Изграждане на бул. „Филип Кутев“  - от ул. „Сребърна“ до бул. „Симеоновско шосе“  (продължение на бул. „Т. Каблешков“)

- Изграждане на бул. „Източна тангента“ - от Северна скоростна тангента през бул. „Вл. Вазов“ до бул. „Ботевградско шосе“.

- Изграждане на бул. „Рожен“ - от надлез на жп линията до Северна скоростна тангента.

- Изграждане на бул. „Ломско шосе“ - от метростанция „Ломско шосе“ до околовръстния път.

- Изграждане на бул. „Копенхаген“ - от ул. „Самоковско шосе“ до бул. „Ал. Малинов“.

- Зеленият ринг на София – 3170 м велоалея и линеен парк от „Слатина“ до гара „Пионер“.

- Реконструкция на бул. „Ген. М. Д. Скобелев“ с транспортния тунел на НДК.

- Реконструкция на трамвайното трасе по бул. „Ал. Стамболийски“ - от бул. „К. Величков“ до трамвайното ухо „Западен парк“

- Рехабилитация на трамвайното трасе и транспортния тунел по бул. „Царица Йоанна“.

Ще строят два пешеходни надлеза по Южната дъга на Околовръстното в София

Още с първия Общ устройствен план на София, създаден през 1938 г. от арх. Мусман, е заложена радиално-кръгова структура. Тя предвижда създаване на 5 основни радиални направления, които свързват периферията с центъра, и три вътрешни градски ринга“, обясни Фандъкова.

За тези повече от 80 години София има изградени основни булеварди, които водят до центъра и завършени само първи и втори ринг. „Със строителната програма, която предложихме за финансиране, ще успеем да изградим ключови участъци от третия градски ринг. По този начин обезпечаваме директните връзки между бул. „Цар Борис“, бул. „България“, бул. „Черни връх“, бул. „Цариградско шосе“ и бул. „Асен Йорданов“, както и свързаност на северните територии със Северна скоростна тангента и Околовръстния път“, обясни тя.

Ползите от реализацията на проектите са:

- Съществено намаляване на трафика през центъра.

- Намаляване на вредните емисии и задръстванията.

- Нови обособени трамвайни трасета и реконструкция на съществуващи, които дават бързина и надеждност.

- Нов линеен парк с над 3 км велоалея, която свързва район „Слатина“ с Борисовата градина.

В програмата сме предвидили и резервен списък от 5 обекта. Благодаря на всички съветници, които подкрепиха доклада. Завършването на тези трасета е наша историческа задача, която можем и трябва да завършим в кратък период от време, за да отговорим на темпото на развитие на София“, посочи Фандъкова.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама