Спасиха блокирани туристи с 4 деца в Стара планина

10:15, 13 яну 21 25 1892 Шрифт:
Ирина Иванова Автор: Ирина Иванова

Туристи с четири деца бяха блокирани повече от две денонощия в хижа "Ком" в Стара планина. В един момент дори били без ток и връзка със света.

"В неделя следобед се влоши много времето и не успяхме да потеглим обратно към Берковица. Посъветваха ни да изчакаме в хижата до следващата сутрин. На следващия ден няколко мъже потеглиха и установиха, че пътят е затрупан от клони и дървета", разказа в ефира на Нова телевизия Севина Хаджийска, която заедно с нейната майка, сестра ѝ и децата, се е оказала в снежния капан. Тя отбеляза, че разстоянието от хижата до града е 15 км. 

3 спасителни акции и 7 пострадали за два дни в Стара планина

По думите ѝ първоначално са се опитали мъжете от компанията сами да разчистят пътя, не са успели и е трябвало да се срещнат по средата на трасето със сина на хижаря, заедно с други мъже, които са потеглили към мястото с тежка техника. Поради лошите метеорологични условия и този опит също се е провалил. Те са успели да стигнат до града и са уведомили полицията за ситуацията. 

Свалиха тялото на туриста, загинал в Стара планина

Севина Хаджийска обясни, че са им били осигурени храна и вода. Спасители и доброволци във вторник са успели да разчистят падналите от снега дървета по пътя към хижата и да ги свалят.

Кметът на Община Берковица е казал, че ще се опита да прати техника и хора, които да им помогнат, но те не са видели никой. А едва когато са успели да слязат до града от Пожарна безопасност са ги информирали, че пътят е разчистен. 

За Борисов хеликоптер има, но за бедстващите в планината - не

Припомняме, че това е поредният инцидент от началото на тази година в Стара планина. 2021 започна с 3 спасителни акции и 7 пострадали. Тогава действията по спасяването на бедстващите продължиха близо 11 часа и повдигнаха въпроса за крещящата липса на въздушна линейка.  Правителството се опита набързо да замаже гафа с обещание за купуване на медицински хеликоптер и преоборудването на 4 от 12-те военни „Кугър“-а, с които разполага Министерство на отбраната.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама