Купуваме медицински хеликоптер - ама това не го ли знаем?

14:50, 06 яну 21 25 9077 Шрифт:
Василена Йорданова Автор: Василена Йорданова

Вчера нагледно видяхме как за бедстващите в планината хеликоптер няма, но за „обиколката на премиера над магистрала „Хемус“ такъв веднага се намира. Днес правителството се опита набързо да замаже гафа с обещание за купуване на медицински хеликоптер и преоборудването на 4 от 12-те военни „Кугър“-а, с които разполага Министерство на отбраната.

Проблемът с иначе „добрите намерения“ на кабинета е, че остават само на думи. Въпросната поръчка за закупуване на медицински хеликоптер беше анонсирана преди година, когато въпросът за липсата на въздушни линейки отново излезе на дневен ред, след като баща и син загинаха под връх Ботев.

Припомняме, че на 20 февруари 2020 г. зам.-министърът на регионалното развитие Деница Николова съобщи радостната новина, че България ще използва 20 млн. лв. от европейската програма „Региони в растеж“ за закупуването на не един, а цели два медицински хеликоптера, които да се използват за планинско спасяване и при бедствия и аварии. Част от отпуснатите средства бяха предназначени за обучение на екипите, които ще работят с летателните машини.

Тогава Министерството на здравеопазването посочи, че тези два медицински хеликоптера ще бъдат само началото на проект за въздушна спешна помощ, който след това ще бъде надграждан.

През септември беше одобрен проект за покупката, в който все още се говореше за хеликоптери в множествено число. В края на ноември след като информацията за развитието на проекта замря, от здравното министерство увериха, че процедурата в е ход, но вече се заговори са купуването само на една летателна машина с отпуснатите пари.

В отчета на здравния министър за 2020 г. пък се посочва, че в началото на тази година предстои да бъде обявена обществената поръчка за закупуването му. Т.е. „новината“ от днес е, че година по-късно България все още е единствената страна в ЕС, която не разполага с въздушно спасяване.

За да има какво да се отчете пред медиите обаче правителството ще отпусне средства за преоборудването на 4 от вече наличните вертолета „Кугър“, които да бъдат използвани за медицинска евакуация по въздух. Кога преустроените хеликоптери ще могат да оказват помощ все още не е ясно, не се знае и колко средства ще бъдат необходими за оборудването.

„Добро решение е, че ще можем да използваме налични хеликоптери за медицински цели, с които ще се спасяват човешки животи“, заяви министър-председателят Бойко Борисов, който се опита да намери нещо позитивно в ситуацията.

Странно е обаче, че до тези действия се прибягва едва сега, след като именно през последните години се отделят толкова сериозни суми за модернизация на армията. При 2,2 млрд.лв за осмем изтребителя и 1 млрд. лв. за бойни кораби какво са 20 млн.лв. за медицински хеликоптер? Въпрос на приоритети.

Напишете коментар
Коментари: 1
1 Анонимен 08:38, 08 яну 21

Много са малки комисионните от вертолети, за дебелаците от паветата. Не си струва разправията. Къде са 3 милиарда, къде са 20 милиона...?

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама