Столичният завод за горене на боклук ще струва 350 млн. лв.

17:52, 12 яну 21 / София 25 2314 Шрифт:
Василена Йорданова Редактор: Василена Йорданова

„Топлофикация Софи“ ЕАД обяви обществената поръчка за завода за изгаряне на отпадъци в столицата. Прогнозната стойност на обекта е 292,2 млн. лева без ДДС, или 350 млн. лева с ДДС. Финансирането е от оперативната програма „Околна среда“ и Европейската инвестиционна банка.

Инсинераторът трябва да бъде построен през 2023 г. на площадка в ТЕЦ „София“ зад Централната жп гара. Крайният срок за подаване на оферти е 15 март.

Столичната община планира да изгаря там 180 хил. т RDF (refuse derived fuel) твърдо гориво годишно, получено след преработка в действащия завод за битови отпадъци край софийското с. Яна. Очакванията са общината да получава безплатно топлинна и електроенергия за 70 хил. домакинства. Така ще се спестят пари за 65 млн. куб. м природен газ, както и няколко милиона лева, които сега се плащат за транспортирането и изгарянето на RDF отпадъка в циментови заводи и тецове на Христо Ковачки в страната, пише „Дневник“.

 
Проектът за завод за изгаряне на RDF в София събра доста критики и беше атакуван в съда от граждани и екоорганизации заради риска за чистотата на въздухаНе е ясно откъде ще се осигурят необходимите 180 хил. т RDF отпадък, за да се произведат очакваните количества топло- и електроенергия от инсинератора, след като разследване на „Капитал“ установи, че заводът в с. Яна произвежда в последните три години средно 61 хил. т. Остават притесненията, че за допълване на нужното количество може да се внася боклук за изгаряне в София.
 

 

 

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама