Covid-19 по света: ЕK договори удвояване на дозите от ваксината на „Pfizer“

12:00, 08 яну 21 25 2279 Шрифт:
Цветилена Симеонова Редактор: Цветилена Симеонова

Европейската комисия е договорила закупуването на допълнително до 300 милиона дози от ваксината на „Pfizer/BioNTech“. Това ще позволи на ЕС да закупи общо до 600 милиона дози от тази ваксина, която вече се използва в целия ЕС. Допълнителните дози ще бъдат доставени през второто тримесечие на 2021 г.

Комисията договори до 2,3 милиарда дози от най-обещаващите потенциални ваксини за Европа и съседните ѝ държави. Освен ваксината на „Pfizer/BioNTech“, на 6 януари 2021 г. беше разрешена втора ваксина, произведена от „Moderna“. Очаква се скоро да бъдат одобрени и други ваксини. Този портфейл от ваксини ще даде възможност на ЕС не само да покрие нуждите на цялото си население, но и да достави ваксини на съседните държави, съобщиха от ЕК.

Държавите от ЕС нямат право да водят паралелни преговори с доставчиците на ваксини от списъка на ЕС и да сключват паралелни споразумения с тях за допълнителни доставки, всичко трябва да се прави само през Брюксел“, заяви ръководителят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен.

Трети човек, на когото е била направена имунизация срещу коронавируса, почина в Норвегия, предаде ТАСС. Агенцията цитира съобщение на администрацията на общината Сула в южната част на страната. „Мога да потвърдя, че е починал възрастен пациент на болницата ни с основни заболявания. Малко преди кончината му е била направена ваксина срещу Covid-19“, заяви главният лекар на населеното място Перниле Хегре Сгренсен, цитиран от БНР.

СБЛЪСЪК: Да се променят ли дозите на ваксините срещу Covid-19?

Ваксинацията на 82-годишния пациент е била направена на 5 януари. Неговата кончина на 6 януари не се свързва пряко с имунизацията, се казва в съобщението на местните власти. Специалистите ще проучат дали ваксината може да е предизвикала леталния изход.

Прилики и разлики между ваксините на „Moderna” и „Pfizer”

На 5 януари Норвежката агенция по лекарствата съобщи за два смъртни случая на хора, няколко дни след като са били ваксинирани. Ваксинирането с използването на препарата на американската компания „Pfizer” и на германския ѝ партньор „BioNTech“ стартира в Норвегия на 27 декември 2020 година. Първи бяха имунизирани настанените в дом за възрастни хора в Осло.

Междувременно стана ясно, че Китай изолира голям град край Пекин, като спря транспортните връзки и забрани на милиони жители да го напускат в опит да се справи с най-голямото огнище на Covid-19 в страната за последните 6 месеца, предаде АФП.

COVID-19 по света: Извънредно положение в Токио

Близо 1200 са починалите с Covid-19 в Германия за последното денонощие. Институтът „Роберт Кох“ съобщи днес за 1188 починали от причиняваното от новия коронавирус заболяване за изминалите 24 часа. Предишният мрачен рекорд от 1129 смъртни случая бе регистриран на 30 декември. Така общият брой доближава 39 хиляди (38 795).

Виена вписва ваксината срещу Covid-19 в електронен здравен паспорт на гражданите. От 27 декември, когато започна масовото ваксиниране в Австрия, това се документира в електронна система - пилотен проект за Виена, стартирал още през октомври миналата година. Всички пунктове, където се извършва ваксинирането, са оборудвани с таблети, чрез които информация за ваксинацията се подава в централния регистър. Засега ваксинираните виенчани получават хартиен имунизационен паспорт, тъй като електронният е в изпитателна фаза.

Коронавирусът у нас: Новите случаи намаляват, ваксинираните се увеличават

Пристигащите в Англия със самолет, влак или по море ще трябва да покажат отрицателен резултат от тест за коронавирус, направен до 72 часа преди влизането на територията на страната. Това обяви министерството на транспорта на Великобритания, цитирано от Ройтерс, ТАСС и Нова телевизия. Властите се решили на тази мярка заради появата на нови щамове на коронавируса в целия свят, включително Република Южна Африка и Дания, което увеличава риска от разпространение на COVID-19. Освен това отрицателният тест не освобождава пътниците от необходимата 10-дневна самоизолация след пристигане, допълва министерството.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама