Covid-19 по света: Гърция предлага европейски сертификат за ваксинация

20:27, 12 яну 21 25 3507 Шрифт:
Цветилена Симеонова Редактор: Цветилена Симеонова
Гръцкият премиер Кириакос Мицотакис предлага ЕС да приеме стандартизиран сертификат за ваксиниране, който да улесни движението на ваксинираните граждани. 

В писмо до председателя на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен той уточнява, че намерението не е ваксината да стане задължителна или да бъде условие за пътуване. Но лицата, които са ваксинирани би трябвало да могат да пътуват свободно. Според него, това ще бъде положителен стимул за гражданите да се ваксинират, което е единствения начин за връщане към нормалния живот, предаде БГНЕС.

Европейските лидери ще обсъдят идеят на следващия Европейски съвет.

ЕК подготвя споразумение за купуване на осма ваксина

Европейската комисия приключи проучвателните разговори с фармацевтичното дружество „Valneva” с цел закупуване на потенциална ваксина срещу Covid-19. Предвиденият договор с „Valneva” ще даде възможност на всички държави — членки на ЕС, да закупят заедно 30 милиона дози, а те биха могли допълнително да закупят до 30 милиона допълнителни дози.
 
От Комисията съобщават, че „Valneva” е европейско биотехнологично дружество, разработващо инактивирана ваксина срещу вируса. Това е традиционна технология за ваксиниране, използвана в продължение на 60-70 години, с установени методи и висока степен на безопасност. По-голямата част от противогрипните ваксини и много детски ваксини използват тази технология. Понастоящем това е единствената потенциална инактивирана ваксина в клиничните изпитания срещу Cоvid-19 в Европа.
 
Досега ЕК сключи предварителни споразумения за доставка на ваксини с Pfizer/BioNTech, Moderna, „AstraZeneca”, „Sanofi”, Johnson & Johnson”, „CureVac”. Ваксините на първите две лаборатории вече са разрешени за приложение в ЕС, а по-рано днес Европейската агенция по лекарствата уточни, че на 29 януари може да одобри ваксината на „AstraZeneca”.Комисията отбелязва, че по-рано приключи успешно предварителните преговори с производителя на ваксини „Novavax”.
 

„AstraZeneca“ кандидатства за достъп на ваксината си до ЕС

Европейската агенция по лекарствата (ЕМА) обяви, че е получила заявление за разрешение за употреба от ЕС на ваксината за Covid-19, разработена от „AstraZeneca” в сътрудничество с Университета в Оксфорд. Тази стъпка се очакваше и европейският регулатор ше може да даде становище преди края на месеца, ако всичко върви добре.

Ако ваксината бъде одобрена от EMA, Европейската комисия ще реши дали да разреши или не продукта да бъде пуснат на европейския пазар. Ако бъде издадено условно разрешение за пускане на пазара, това ще е третата коронавирусна ваксина, която ще се използва в Европейския съюз, след ваксините на „BioNTech-Pfizer” и „Moderna”.

Според СЗО няма да има колективен имунитет тази година

Началото на ваксинирането може да е започнало в част от света, но но колективен имунитет няма да бъде постигнат през 2021 г. Такова предупреждение отправи Световната здравна организация.

Според научния съветник в организацията Суми Сваминатан дори няколко държави да успеят да го направят, световното обществено здраве няма да е в безопасност, тъй като останалата част от жителите на света няма да са защитени.

Приема се, че за постигане на колективен имунитет е нужно да бъдат ваксинирани поне 70% от населението. Има държави, които смятат, че през пролетта или лятото могат да са се справили със задачата - Израел и Дания например, а Великобритания се надява да е постигнала това до есента - но дотогава връщането към нормалността дори в тези страни ще е трудно, предаде „Дневник“.

Ще тестват руската ваксина и върху деца

Центърът "Гамалея", който разработи руската ваксина срещу COVID-19 "Спутник V", ще поиска през март разрешение от здравното министерство за тестване на препарата върху деца, предаде ТАСС.

Изследването обаче няма да започне преди завършването на третата фаза на изпитанията на ваксината при възрастните, което е запланувано за периода април-май. Агенцията се позова на директора на центъра "Гамалея" Александър Гинцбург, съобщи Нова телевизия. 

Австрия въвежда задължителна онлайн регистрация за влизане

Австрия въвежда задължителна задължителна електронната регистрация преди влизане в страната. Тя се нарича Pre-Travel-Clearance – PTC, а  регистрационният формуляр ще бъде достъпен на немски и английски език на следната електронна страница: www.oesterreich.gv.at.

По информация на българското посолство в Австрия при онлайн регистрацията гражданите ще посочват име, данни за контакт, както и къде са пребивавали преди пътуването. Допълнително ще трябва да отбележат адрес в Австрия и, ако е възможно, колко дълго ще останат в страната. Предвиждат се изключения от изискването за регистрация за погранични работници и транзитни пътници, както и за граждани, които влизат в Австрия поради семейни непредвидими причини.

Както до момента, влизащите в страната, които са били в рискови региони, какъвто е и България, подлежат на задължителна 10-дневна карантина. Прекратяването й е възможно преждевременно с отрицателен PCR или антигенен тест най-рано на петия ден. От карантината са изключени граждани, които влизат в Австрия по професионални причини, транзитно преминаващите, придружителите при спешни медицински ситуации. Те трябва да представят отрицателен PCR или антигенен тест, направен в рамките на 72 часа преди пътуването.

Байдън се ваксинира за втори път 

Новоизбраният президент на Съединените щати Джо Байдън получи и втората доза от ваксината на „Pfizer“ и „BioNtech“. Подобно на първата доза и сега ваксинирането беше направено публично в болница в Делауер и излъчено пряко по телевизията, съобщи БНТ.

На 21 декември Байдън беше ваксиниран с първата доза - една седмица след ваксинацията на здравните работници и дни след като Американската администрация по храните и лекарствата даде разрешение за спешна употреба и на втора ваксина срещу коронавирус.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама