Covid-19 по света: Кралица Елизабет II и съпругът ѝ се ваксинираха

19:30, 09 яну 21 25 2682 Шрифт:
Ирина Иванова Редактор: Ирина Иванова
Британската кралица Елизабет Втора и съпругът ѝ Филип са били ваксинирани срещу коронавируса, съобщиха от Бъкингамския дворец. В съобщението не се уточнява коя ваксина са получили от кралското семейство.

Кралицата, която е на 94 г., и принц Филип (99 г.) попадат в групата на хората, които получават ваксината с приоритет.

До момента във Великобритания близо 1.5 милиона души са получили първата доза от ваксината. До момента смъртните случаи в страната са близо 80 хиляди, което я поставя сред петте най-засегнати в света, съобщава "Дневник".

Дания въвежда забрана за самолетните полети

Дания забранява от днес всички пътнически полети до страната с изключение на тези, в които гражданите са предоставили негативен тест за коронавирус.

Мярката влиза в сила от 17.00 ч. и ще важи до 17 януари включително. Тя е с цел предотвратяване на разпространяващия се от Великобритания и Южна Африка мутирал щам на COVID-19.

Тестът трябва да е направен 24 часа преди качването на самолета. За деца под 12 годишна възраст не се изисква такъв. Към момента няма официална информация за какъв вид тест става въпрос- дали PCR или антигенен, съобщиха от пресцентъра на МВнР. 

В Белгия само с PCR тест и карантина

Белгия удължи мярката за задължителен PCR тест и 7-дневна карантина при влизане в страната до 19 февруари. Изследването трябва да е направено 72 часа преди пристигането, съобщиха от пресцентъра на МВнР. 

Всеки гражданин, който пристига в Белгия след престой от 48 часа и повече в България или друга рискова страна, трябва да спазва задължителна 7-дневна карантина. Тя може да приключи само след отрицателен PCR тест, извършен на седмия ден от карантината. Ако тестът покаже положителен резултат, гражданинът трябва да се подложи на самоизолация още 7 дни.

Изключение от задължителната карантина се прави за пътуващите, които ще пребивават в Белгия по-малко от 48 часа. Ако престоят в Белгия на пътник, подлежащ на карантина, е с продължителност по-малка от 7-дневния карантинен период, този пътник може да напусне страната преди изтичането на срока на карантината. Предвидени са и изключения за граждани с  белгийски лични документи.

За пристигащите, които имат белгийски лични документи и разрешение за постоянно, дългосрочно или продължително пребиваване в Белгия, не е нужен предварителен PCR тест. Тестът се прави след пристигането, като това може да стане още на летищата Брюксел-Завентем или Брюксел-Шарлероа, както и на гарите Брюксел-Миди, Антверпен и Лиеж. При пристигането си гражданите получават есемес, който позволява да бъде записан час в център за тестиране в Белгия.

САЩ поставиха рекорд по новозаразени за ден

С почти 290 000 новозаразени от коронавирус за едно денонощие САЩ поставиха нов рекорд по този показател. Това показват данните на университета "Джон Хопкинс" в Балтимор. Страната, която е най-тежко засегнатата от пандемията COVID-19, е регистрирала за същия период и 3676 смъртни случая. Ден преди това САЩ бяха регистрирали рекорд от близо 4000 смъртни случая за 24 часа.

Около 131 000 пациенти с COVID-19 са в болница. От началото на пандемията най-голямата икономика в света е регистрирала 21,8 милиона случая на коронавирус и над 368 000 смъртни случая. Страната, където здравните ограничения варират драстично в различните населени места, разчита на мащабна кампания за ваксинация, започнала в средата на декември. Но тя изостава, след като малко под 6 млн. души са получили първата от двете инжекции в страна с 330 млн. население, предаде БГНЕС.

Над 30 държави са установили случаи на новия щам

Работната група при Белия дом, занимаваща се с проблемите на борбата с пандемията, предупреди за възможна поява на територията на САЩ на нова вариация на коронавируса, който започва да ускорява разпространението си, предаде Ройтерс, цитиран от БНР.

Снимка: CanStockPhoto

В Китай са ваксинирани досега 9 млн. души

Междувременно в Китай над 9 милиона души са били ваксинирни срещу коронавируса, съобщи днес говорителят на Държавния комитет по хигиена и здраве Цзен Исин. "От 15 декември до днес 7,5 милиона души от ключови групи население са приели ваксината в цялата страна. Ако към тях добавим около 1,6 милиона души от високорискови групи, които са били ваксинирани, оказва се, че до момента общо над 9 милиона души са получили ваксината в Китай“, каза Цзен Исин. Той отбеляза, че ваксинацията е напълно безплатна за населението в Китай.

ЕK договори удвояване на дозите от ваксината на „Pfizer“

Китайските власти одобриха две ваксини Sinopharm и Sinovac за спешна употреба. Страната също одобри ваксината CanSino специално за въоръжените сили. На първо място, ваксината се дава на здравните служители, митничарите, хамалите, транспортни и логистични работници, санитарно-хигиенните служители, както и хора, които трябва да заминат в чужбина за работа или обучение.

Напишете коментар
Коментари: 2
1 JamesPat 17:06, 13 яну 21

Възстановяване на вани

2 Stevphymn 18:25, 16 фев 21

Възстановяване на покритието на ваните в Mytischah

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама