Cоvid-19 по света: Над 30 държави са установили случаи на новия щам

17:50, 03 яну 21 25 1908 Шрифт:
Василена Йорданова Редактор: Василена Йорданова

Над 30 държави са установили случаи на новия щам на коронавируса, след като бе забелязан в Англия в навечерието на Коледа. Заради новата мутация на вируса редица държави затвориха границите си за пътниците от Обединеното кралство с надеждата да затруднят разпространението на новия вариант на Covid-19.

Целият списък на страните, които са регистрирали на своя територия случаи на новия щам са: Австралия, Белгия, Великобритания, Бразилия, Канада, Чили, Китай, Дания, Финландия, Франция, Германия, Исландия, Индия, Ирландия, Израел , Италия, Япония, Йордания, Ливан, Малта, Нидерландия, Норвегия, Пакистан, Португалия, Сингапур, Южна Корея, Испания, Швеция, Швейцария, Тайван, Турция, Обединените арабски емирства, САЩ и Виетнам.

Южна Африка и Нигерия са открили отделни мутации на COVID-19, пише The Jerusalem Post, цитиран от „Фокус“.

Според изследване, водено от Имперския колеж в Лондон в сътрудничество със Световната здравна организация и други базирани във Великобритания образователни институции, новият щам  е много по-заразен.

Заразените по света надхвърлиха 84 млн. души

Случаите на заразяване с коронавирус по света са над 84 милиона, а 1 829 384 души са починали, показва статистика на Ройтерс, цитирана от БНР.

На първо място по брой на заразени и смъртни случаи в света продължават да са Съединените щати с над 20 милиона потвърдени случаи на Covid-19, от които почти 348 хиляди с фатален край.

В Германия потвърдените случаи на коронавирус за последното денонощие са 10 315, показват данните на Института по заразни болести „Роберт Кох“. Регистрираните смъртни случаи се увеличават с 312 до 34 272 от началото на пандемията. Общо потвърдените случаи в Германия стават 1 765 666.

Нови мерки в Европа

Вместо очакваното бавно и постепенно премахване на ограничителните мерки гръцкото правителство изненадващо въведе пълна карантина до 11 януари, влизаща в сила в 6 ч. тази сутрин. Вечерният час отново е от 21 ч. до 5 ч. Не се променя и протоколът за влизане в Гърция.

Вечерен час е в сила от вчера и в 15 департамента на Франция – от 18 ч. до 6 ч. сутринта живеещите там няма да могат да напускат домовете си, освен по здравословни и служебни причини, удостовери с декларация. Засега няма дата за край на ограниченията.

Италия реши да отложи за 18 януари отварянето на ски курортите си, което беше предвидено за 7 януари.

На граничните пунктове на Словения пък се извършват антигенни тестове на желаещите да влязат в страната. От днес се разрешава ски туризмът, но посетителите трябва да имат негативен тест за коронавирус. От утре страната преминава към масово тестване на населението. Ще се използват бързи антигенни тестове.

Ключови думи

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама