При кацане над "Пирогов", „Кугър“ ще пропадне и ще изпочупи стъклата

20:15, 07 яну 21 25 2587 Шрифт:
Ирина Иванова Редактор: Ирина Иванова

Ако „Кугър“ кацне на покрива на "Пирогов" ще пропадне до ниво минус 2 на сградата, а шумът би изпочупил стъклата. Това каза експертът и член на ХЕМС (системата, която осигурява медицинското спасяване по въздуха) Мариян Боновски в ефира на bTV. Той е категоричен, че този вид машини не могат да изпълняват медицински задачи подобно на хеликоптерите-линейки.

Припомняме, че вчера правителството обяви, че с пари от бюджета ще бъдат купен медицински хеликоптер, за което се знаеше още от миналата година, и ще бъдат преоборудвани 4 от 12-те военни „Кугър“-а, с които разполага Министерство на отбраната.

Няма нито едни аргумент, който да може да покаже, че "Кугър"-а може да изпълнява дейности и задачи по ХЕМС“, каза той, но допълни, че ако правителството иска да се откаже от четири хеликоптера, те има как да бъдат използвани за други цели.

За Борисов хеликоптер има, но за бедстващите в планината - не

„Медицинският хеликоптер е линейка. Той може да кацне навсякъде. Не може да спасяваш някой с тир, каза още Боновски.

Експертът уточни, че ако страната ни стане член на ХЕМС, ще трябва да изградим цялостна система за управление на медицинските хеликоптери, която започва с реформа в работата на телефон 112.

Ключови думи

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама