Пет прости начина да живеем по-екологично

14:00, 09 яну 21 / Любопитно 25 2380 Шрифт:
Цветилена Симеонова Редактор: Цветилена Симеонова

Борбата с измененията на климата изисква решителни действия в глобален мащаб, но всеки един от нас може да внесе своята скромна лепта към общото дело. Нова година обикновено е времето, в което човек прави равносметка и си поставя цели за бъдещето. Тогава защо към този списък със задачи да не бъде добавен и по-екологичен начин на живот, още повече, че затова не са необходими много усилия и разходи? „Дойче веле” предлага пет достъпни и ефективни начина да се погрижим за околната среда. 

Откажете се от автомобила

Започнете да се придвижвате из града не с личния си автомобил, а с обществен транспорт или на колело - поне веднъж седмично. Емисиите от превозните средства представляват една пета от всички емисии на CO2, като автомобилите и автобусите замърсяват най-много атмосферата. По данни на британския Център за изследвания в областта на енергетиката (CREDS), средното годишно ниво на емисии от леките автомобили представлява 2,04 тона еквивалент на въглероден диоксид (условна единица за оценка на обема на парниковите газове).

Екоактивисти подариха преспапие с мръсен въздух на Фандъкова

Яжте по-малко червено месо

Ограничаването на консумацията на червено месо е още един начин да се погрижите за екологията. Препоръчва се този продукт да бъде заменен от птиче месо, а още по-добре - от зеленчуци. На производството на хранителни продукти се падат около една четвърт от всички емисии парникови газове, като по-голямата част от тях се „осигурява” от месните и млечните продукти.

Проведено през 2018 г. проучване показва, че за производството на 1 кг говеждо месо се отделят 60 кг парникови газове. За сравнение, за килограм птиче месо този показател е едва 6 кг, а за 1 кг грах – 1 кг вредни газове.

Произвеждайте по-малко отпадъци

По данни на ООН около една трета от хранителните продукти в света отиват на бунището. Изхвърлената храна гние, отделя метан, вследствие на което се образуват до 10% от всички отделени парникови газове. Затова е важно въпросът с храненето да бъде обмислен добре и да се купуват само тези продукти, които със сигурност ще изядете.

Учени: Климатичните промени смаляват птиците

Заемете се с градинарство

За отглеждането на растения не е необходимо голяма площ. Ако нямате вила, балконът ви е напълно достатъчен. Компостирането на хранителните отпадъци е още един от начините за намаляване на количеството метан в атмосферата. Освен това полученият компост може да се ползва за наторяване.

Купувайте по-малко дрехи

Грижата за околната среда може да се отрази и на количеството закупени дрехи през 2021 г. Обемът на емисиите СО2 от текстилната промишленост всяка година възлиза на повече от един милиард тона – повече от всички международни помети и кораби. Тук трябва да се добави и замърсяването на световния океан с микропластика от текстилните влакна и използването на токсични химически вещества.

В последно време много любители на модата осъзнаха, че екологичното е модерно. В различни държави по света се появиха служби за наемане на дрехи, а много онлайн магазини се специализираха в продажбата на дрехи втора употреба, предаде БГНЕС.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама