Учени: Климатичните промени смаляват птиците

16:40, 06 дек 19 / Култура 25 2450 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Изменението на климата води до промени при птиците – телата им се смаляват, а крилата им порастват.

До това заключение стигнаха учени, проучили за 40 години над 70 000 трупове на птици, разбили се в небостъргачите на Чикаго, информира Би Би Си.

Авторите на изследването твърдят, че тяхната работа е едно от най-големите орнитоложки проучвания в историята и ще помогне да се разбере как животните се адаптират към климатичните промени. Проучени са 52 вида птици.

„Разбрахме, че почти всички видове птици се смаляват“, казва Брайън Уикс, един от авторите на изследването и асистент в катедрата по екология и устойчиво развитие на университета в Мичиган.

Той твърди, че повечето изследвания на адаптивността на животните към нов климат са свързани с промените в техните местообитания или миграционни навици. Изследването на Уикс се фокусира върху морфологията на птиците, как те се променят.

Уикс изяснява, че над 38 години (от 1978 до 2016 г.) средно дължината на долната кост на краката на птиците намалява с 2,4%, а крилата нарастват с 1,3%. Брайън Уикс смята, че намаляването на торса се дължи на климатичните промени и води до растеж на крилата.

„Те извършват дълги и изморителни полети“, казва Уикс. Намаляването на размера на тялото означава, че по време на полета птиците разполагат с по-малко енергия.

Останки на 18 хиляди години озадачават учените

Ученият смята, че най-добрият шанс за полети на дълги разстояния има при птици с голям размах на крилата, което компенсира намаляването на размера на тялото. Те обаче нямат точно обяснение защо затоплянето води до намаляване на тялото. Една от теориите е, че малките животни се охлаждат по-бързо поради съотношението на повърхността към обема на тялото.

Според Уикс издирването на 70 000 образци за изследвания е било „подвиг на Херкулес“. Труповете на птици били събирани от Дейвид Уилард, съавтор на изследването и орнитолог в Полевия природонаучен музей в Чикаго.

Червеношийка прелетя 225 км. за 4 часа

Уилард започва да обикаля една сутрин на 1978 г. високите сгради в Чикаго, за да събира труповете на птици, сблъскали се в небостъргачи. При извършване на полети през нощта понякога те са привлечени от светлината от прозорците. Летят към тях, удрят се в сгради и обикновено умират от този удар. Според някои оценки, няколко милиона птици умират по този начин всяка година.

Събрани образци са предоставени и от доброволци, но Уилард сам е измерил всичките 70 716 трупа. Изследването е публикувано в списание Ecology Letters.

Това не е първото проучване, което свързва намаляването на размера на животните с изменението на климата. През 2014 г. два екипа учени откриха тази връзка между планинските кози и саламандрите. 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама