2021 – „човекът от народа“ може да е кандидат-президент

12:04, 06 яну 21 / Политика 25 2314 Шрифт:
Цветилена Симеонова Редактор: Цветилена Симеонова

Отишлата си година вече беше оценена от списание „Тайм“ като най-ужасната досега за съвременните хора. Беше ли възможна за прогнозиране преди 12 месеца? Успя ли някой да предвиди политическата криза? „Дневник“ представи прогнозата и равносметката на проф. Антоний Тодоров, доктор на политическите науки, за 2020 г. преди новата година.

Какви са надеждите Ви и какви опасенията за 2021 г.?

2020 година показа, че светът става едновременно по-несправедлив социално (1% владеят половината от световното богатство), по-егоистичен (включително като политически стил - например този на Доналд Тръмп), по-несигурен (нито един справедливо разрешен конфликт, а и пандемия от непознат вирус), по-яростно конкурентен. Надеждите ми са, че това може да започне, макар и бавно, да се променя през 2021 г. Разбира се, не съм прекален оптимист, но се надявам, поне заради пандемията, правителствата да станат по-отговорни, а гражданите - по-активни.

„Алфа Рисърч“: Шест партии в следващия парламент

Предстоят парламентарни избори през март. Каква е прогнозата Ви?

Новият парламент няма са е същият като стария, ще има промяна, както партийна, така и политическа. Но ми се струва, че няма да има радикална промяна в съотношението между най-големите партии (ГЕРБ и БСП). Дори е възможно ГЕРБ отново да бъдат първи по брой на депутатите, но най-вероятно няма да имат мнозинство. Предполагам, че никоя от новите парламентарни партии няма да иска коалиция с ГЕРБ. Ще бъде дълъг процесът на формиране на ново правителство, което, парадоксално и неочаквано, ще удължи мандата на настоящото. Не съм оптимист.

Дясното ще направи ли пробив на предстоящите парламентарни избори?

Кое е "дясното"? ГЕРБ са десни, призната част от ЕНП, те предложиха и българската еврокомисарка. "Обединени патриоти" са десни, макар и крайно-десни националисти. Или "градската десница", присъстваща засега само в софийските райони и столичния съвет?

Ако става въпрос за десни, които са либерални и демократични, дали не става дума за "Демократична България"? Е, тя има сега шансове да прескочи бариерата. Но много по-важно е не да спечели дузина мандати, а да каже какво правителствено мнозинство ще подкрепи, какъв тип управление ще подкрепи. И отсега да работи за това. Иначе може да се окаже част от краткотраен парламент, който нищо не е променил, но пък е удължил с половин година поне мандата на сегашното управление.

Слави Трифонов, Мая Манолова, "Отровното трио" - нови политически играчи загряват на тъч линията. Ще влязат ли в мача?

Много е възможно да влязат в парламента. Но по-важното е, какво ще правят в него. Както и да решат, дали ако се явят поотделно, ще получат повече гласове, отколкото, ако се явят заедно. Последното не изглежда много вероятно, като имам предвид последните заявления на някои от тях. Но мисля, че заедно могат да получат повече.

И все пак, ако не искат да бъдат някаква част (20 или 30 депутати) от едно краткотрайно Народно събрание, а искат промяна в управлението на държавата, ще трябва да поработят и те за това - какво мнозинство, с кого и на какъв принцип, за колко време. Всичко това изисква нужда от договаряне, но не задкулисен сговор, а честна позиция пред гражданите.

Яйцето или кокошката - датата за изборите или здравните мерки?

Каква ще е ролята на ДПС след изборите?

Ще отговоря банално - незаобиколим фактор, в смисъл, че няма да е възможно парламентарно мнозинство без някаква подкрепа от страна на ДПС. Проблемът на ДПС е, че се оказаха изолирани, че станаха нарицателни за партия без принципи, търпяща в редовете си личности, станали емблема на задкулисието и приватизирането на публичната сфера. Въпросът е ще имат ли въображението и куража да направят стъпка към промяната, да подкрепят едно ново управление, без да претендират за "порции" в него? Не съм оптимист, но ДПС често ни е изненадвало.

Каква ще е политическата съдба на Бойко Борисов?

Очевидно е, че Бойко Борисов отговаря като политически и личностен профил на немалко очаквания в днешното българско общество. Има хора, които не просто го харесват, но дори го обожават. Той успява да се харесва, като говори онова, което очакват от него, като демонстрира, че е "човек от народа", като използва просторечие (противно на иначе действително защитената му кандидатска дисертация). Проблемът е, че си представя управлението на държавата като управление на банда квартални хъшлаци, които подкрепят лидера си, защото е "голям мъжкар". Проблемът е, че ГЕРБ е партия без идеология, основана на конкретни бизнес интереси, макар и, трябва да го знаем, в голям мащаб.

След изборите е възможно Бойко Борисов да се оттегли от политиката, но, особено ако ГЕРБ отново са първи по брой на получените гласове, е възможно да се представи като кандидат на президентските избори, които са няколко месеца след това. Но е възможно да се страхува, че ако се оттегли, ще стане обект на съдебно преследване. Не е ясно обаче дали ГЕРБ ще оцелее без Бойко Борисов. По-скоро не, или не за дълго.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама