СБЛЪСЪК: "За" или "против" възстановяването на паметника на "Петимата от РМС"?

09:30, 05 яну 21 / Сблъсък 25 5508 Биляна Иванова
Снимка: Facebook/ Д-р Делян Георгиев

С разрешение на кмета на столичния район „Изгрев“ д-р Делян Георгиев е възстановена паметната плоча на „Петимата от РМС“. Той е единственият червен кмет в София. Паметникът на комунистическите активисти е бил унищожен след демократичните промени. Петимата са Лиляна Димитрова, Адалберт Антонов-Малчика, Йорданка Николова, Александър Димитров и Свилен Русев. Те са били сред ръководителите на младежкото крило на комунистическата партия в периода на Втората световна война. Участвали са в партизански отряди и са обучавани в СССР за подмяна на властта в България в диктатура на пролетиариата. 

Новината обяви самият кмет в профила си във Facebook. Георгиев изтъква, че паметната плоча е възстановена „по желание, със средства и труд на местни доброволци“. Не уточнява колко са и кои са точно. Прилага и снимка на паметника, на който освен имената между две петолъчки пише: „Слава на героите“.

Историята и хората, участвали по един или друг начин в нейните повратности, трябва да се помнят, да се анализират и уважават. Първо, защото историята е наша, българска и второ, защото тя е най-добрият учител и съдник. Всеки има свое тълкувание, своя оценка и усещане за различните периоди от развитието на нашата страна, но това не трябва да е повод за разделение, омраза и реваншизъм. Миналото си е минало, няма как да го заличим, да го изтрием... Нека просто го оставим на идващите след нас, да погледнем смело в общото ни бъдеще, с разбиране и прошка към предците. Само по този начин можем да бъдем силен, единен и свободен народ. Народ, който не е роб на стари страсти и разбирания. Да живее свободна България!“, с тези думи кметът аргументира подкрепата си към възстановяването на плочата.

От СДС реагираха остро на възстановяването на паметника. Според тях това е провокация от страна на кмета на района. „С този си акт Делян Георгиев показва неадекватност и изглежда като едно недоразумение в българската политика. Да героизираш обучавани в СССР организатори  на антидържавни  и партизански акции, довели до терор и убийства, е обида към жителите на район „Изгрев“ и всички столичани“, възмутиха се от партията.

Напомнят на Георгиев, че „България е демократична държава, член на ЕС, заклеймила комунистическия терор и приела Закон за обявяване на комунистическия режим за престъпен“. „Ако той не зачита тези факти, е объркал времето и мястото, където да си играе на управленец“, коментират от СДС.

От партията призоваха Столична община да обяви по каква процедура е възстановена паметната плоча и да излезе със становище, което да принуди Делян Георгиев да я премахне.

 

3 коментара
Анюонимен 19:52, 05 яну 21

Определено ЗА, стига фа шизъм и делене, хора са умирали за повече сптаведливост и равенство, малко пичит към паметта им

Анонимен 20:33, 05 яну 21

За какво сдс говорите ? То изчезна с иванчо костов.

АнонименСульо 22:35, 07 яну 21

Защо слушат 5 луди "демократа" със затихващи функции?

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашия коментар беше успешно пуликуван!