СБЛЪСЪК: "За" или "против" възстановяването на паметника на "Петимата от РМС"?

09:30, 05 яну 21 / Сблъсък 25 8141 Шрифт:
Биляна Иванова Автор: Биляна Иванова

С разрешение на кмета на столичния район „Изгрев“ д-р Делян Георгиев е възстановена паметната плоча на „Петимата от РМС“. Той е единственият червен кмет в София. Паметникът на комунистическите активисти е бил унищожен след демократичните промени. Петимата са Лиляна Димитрова, Адалберт Антонов-Малчика, Йорданка Николова, Александър Димитров и Свилен Русев. Те са били сред ръководителите на младежкото крило на комунистическата партия в периода на Втората световна война. Участвали са в партизански отряди и са обучавани в СССР за подмяна на властта в България в диктатура на пролетиариата. 

Новината обяви самият кмет в профила си във Facebook. Георгиев изтъква, че паметната плоча е възстановена „по желание, със средства и труд на местни доброволци“. Не уточнява колко са и кои са точно. Прилага и снимка на паметника, на който освен имената между две петолъчки пише: „Слава на героите“.

Историята и хората, участвали по един или друг начин в нейните повратности, трябва да се помнят, да се анализират и уважават. Първо, защото историята е наша, българска и второ, защото тя е най-добрият учител и съдник. Всеки има свое тълкувание, своя оценка и усещане за различните периоди от развитието на нашата страна, но това не трябва да е повод за разделение, омраза и реваншизъм. Миналото си е минало, няма как да го заличим, да го изтрием... Нека просто го оставим на идващите след нас, да погледнем смело в общото ни бъдеще, с разбиране и прошка към предците. Само по този начин можем да бъдем силен, единен и свободен народ. Народ, който не е роб на стари страсти и разбирания. Да живее свободна България!“, с тези думи кметът аргументира подкрепата си към възстановяването на плочата.

От СДС реагираха остро на възстановяването на паметника. Според тях това е провокация от страна на кмета на района. „С този си акт Делян Георгиев показва неадекватност и изглежда като едно недоразумение в българската политика. Да героизираш обучавани в СССР организатори  на антидържавни  и партизански акции, довели до терор и убийства, е обида към жителите на район „Изгрев“ и всички столичани“, възмутиха се от партията.

Напомнят на Георгиев, че „България е демократична държава, член на ЕС, заклеймила комунистическия терор и приела Закон за обявяване на комунистическия режим за престъпен“. „Ако той не зачита тези факти, е объркал времето и мястото, където да си играе на управленец“, коментират от СДС.

От партията призоваха Столична община да обяви по каква процедура е възстановена паметната плоча и да излезе със становище, което да принуди Делян Георгиев да я премахне.

 

Напишете коментар
Коментари: 4
1 Анюонимен 19:52, 05 яну 21

Определено ЗА, стига фа шизъм и делене, хора са умирали за повече сптаведливост и равенство, малко пичит към паметта им

2 Анонимен 20:33, 05 яну 21

За какво сдс говорите ? То изчезна с иванчо костов.

3 АнонименСульо 22:35, 07 яну 21

Защо слушат 5 луди "демократа" със затихващи функции?

4 АнАбуеляонимен 13:05, 22 яну 21

Трябеа да помним историята си. Сега няма такива самооотвержини хора.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама