Девет минути музика облекчават депресия и тревога

20:00, 29 дек 20 / Любопитно 25 3279 Шрифт:
Цветилена Симеонова Редактор: Цветилена Симеонова

Музиката има терапевтичен и дори лечебен ефект, доказва ново проучване на Британската академия по звукова терапия (БАЗТ). Изследването показва колко минути музика са необходими на един слушател, за да се почувства по-спокоен и щастлив, затова не е изключено в бъдеще музиката да бъде предписвана от медиците като лекарство, пише британското издание „Класик ФМ“, цитирано от „Площад Славейков“.

В последните години излизат редица проучвания на психолози, които отчитат позитивния ефект на музиката върху човешкото състояние. Но изследователите от БАЗТ се опитват по-скоро да разберат дали има определена доза музика, която може да повлияе на някои душевни състояния.

НДК с онлайн издание на новогодишния музикален фестивал "Духът на Коледа"

Проучването, озаглавено „Музиката като лекарство“, се базира на данни, събрани сред 7 581 участници. 89% от тях смятат, че музиката е от решаващо значение за здравето и психическото им състояние. 90,15% от изследваните казват, че слушат музика, за да се отпуснат, 81,80% прибягват до нея, когато искат да се почувстват по-щастливи, 46,5%, за да преодолеят тъгата си, а 32,53% казват, че могат да се съсредоточат по-лесно при музика като фон.

Най-подходящата музика срещу тревога има бавно темпо, простичка мелодия и никакъв текст. Парчето не бива да е по-дълго от 13 минути. При слушането на подобна музика са забелязани следните ефекти – „отпускане на напрежението в мускулите, разсейване на негативните мисли, пораждане на чувство на спокойствие и задоволство, по-добър сън“.

Само 9 минути музика (предимно с бързо, живо темпо и позитивно съдържание в текста) са необходими, за да подобрят настроението. Когато са слушали само 9 минути музика, 89% споделят, че се чувстват с приповдигнат тонус, 65% започват да се смеят или усмихват по-често, други пък придобиват увереност, че имат по-добър контрол над живота си или са готови да се справят с всичко – окуражаващи резултати за професионалистите, които търсят нови начини да лекуват пациенти с психични терзания, например депресия или тревожност.

Почти народна песен: „Коронавирус, къш!“

13 минути са достатъчни, за да се прочисти умът на слушателя, което му помага да работи по-добре (91%) и да взема по-бързи решения. Също толкова минути музика, но с текст, в който слушателя може да се припознае, са средство срещу тъга – слушателят изпитва чувство на облекчение и увереност.

В друго проучване на италиански учени се доказва това, което мнозина сами са открили – музиката с бързо темпо помага при тренировки. Хората започват да полагат повече усилия, особено при упражнения за издръжливост, като бягане или каране на колело.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама