Африкански или испански корени има Бетовен?

22:05, 17 дек 20 / Любопитно 25 2447 Шрифт:
Topnovini Редактор: Topnovini

Британския композитор Самюъл Колридж-Тейлър повдига темата за корените на Бетовен като твърди, че майката на германския композитор може да е имала връзка с испанец от африкански произход. Той също така смята, че не бива да се пренебрегва и това, че фламандските предци на Бетовен са се смесили с хора от африкански произход, когато техният регион за кратко е бил под испанско монархическо управление. 

Разкритие: Бетховен е бил глух заради отравяне с олово

Историците отбелязват, че Бетовен е бил известен в училище като "Der Spagnol" ("Испанецът"), поради тъмния му тен. По същия начин тези, които подкрепят тези теории, са търсили доказателства в композициите на Бетовен, стигайки толкова далеч, че дори са възприемали западноафриканските полиритмични структури в неговите пиано творби. Въпреки опитите да се потвърди, тази теория не се основава на генеалогични изследвания на миналото на Бетовен. По същия начин много учени също не са намерили съществени доказателства, че Бетовен е от африкански произход. 

Снимка: Pixabay

Защо теорията е валидна и до днес, ако няма историческа или научна подкрепа?

Всичко датира от 60-те години на миналия век, в рамките на движението за граждански права в САЩ, където популярното убеждение, че „Бетовен е черен“, започва да придобива все по-голяма популярност сред афроамериканската общност. Отвъд историческата си достоверност, теорията започва да се използва като символ и мантра за овластяване и съпротива. Според историци и музиканти това се случва, защото тезата може да промени начина, по който хората разбират или говорят за расата и нейната йерархия в Америка и по света. Оттам се повдихгат и въпросите ако Бетовен беше черен, щеше ли да бъде класиран като каноничен композитор и какво се случва с други чернокожи композитори, изгубени от историята?

Изкуствен интелект довършва Десетата симфония на Бетовен

"Ясно е, че Бетовен нямаше да влезе в музикалния канон, ако беше черен", каза Геса Финке, музикален специалист от Музикалния колеж в Хановер, в интервю за „Дойче Веле“. "Цялата дискусия предполага, че канонът в класическата музика е бяла привилегия", смята още той. Според него черните композитори и музиканти продължават да имат по-малък достъп до оркестри и по-малко възможности в университетите, предаде БГНЕС. 

Кичур от косата на Бетовен се продава на търг

Въпреки че никой не се съмнява, че Бетовен има неговото повече от заслужено място в историята на музиката и че майсторството му е послужило като вдъхновение за поколенията, дебатът за неговия произход може да ни помогне да разберем по-дълбоко как изграждаме и приемаме историята и на какви ценности сме я основавали. Днес се забелязва промяна, защото присъстват все повече и повече чернокожи композитори и работата на Илейн Митченер или Сами Муса, наред с много други, си струва да бъде проследена, посова Геса Финке. 

Ключови думи

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама