Разкритие: Бетховен е бил глух заради отравяне с олово

20:00, 14 яну 20 / Любопитно 25 1634 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Лекари от Италия разкриха вероятната причина, поради която известният немски композитор Лудвиг ван Бетховен е загубил слуха си. Подобни симптоми при техен съвременен пациент предполагат, че глухотата на музиканта може да е била вследствие на отравяне с олово. Резултатите от изследванията са публикувани в научното списание „Laryngoscope“.

Бетховен започва да губи слуха си през 1796 г., в 26-ата година от живота си, а до 1811 г. напълно оглушава. Заболяването не спира композитора да създава музика, но прави много по-трудно изпълненията му на концерти. Известен е случай, когато по време на премиерата на „Деветата симфония“ стоящият с гръб към публиката Бетховен е бил специално обърнат така, че да може да види залата, която избухнала в аплодисменти.

Учените са излагали множество хипотези за причините за болестта на композитора - сред тях са тиф, различни автоимунни заболявания и необичайният навик на Бетховен да спи, потапяйки главата си в студена вода.

Но сега лекари, водени от Давиде Бротто от университета в Падуа (Италия), предлагат нова причина.

Отравяне и алкохол

Симптомите на един от пациентите, които лекарите наблюдават през 2018 г., до голяма степен съвпадат с това, от което страда известният композитор. Причината за неразположението е високото съдържание на олово в кръвта и урината на италианеца. Токсичният метал попада в организма му от стар тиган, на който защитният керамичен слой е изтъркан.

Анализ на косата на Бетховен и фрагменти от черепа му през 2005 г. също показват, че в тялото на композитора има повишено съдържание на олово.

Композиторът може да е получавал повишени дози олово заедно с вино – по това време тази напитка е съдържала голямо количество тежки метали. Освен това любимия бокал на Бетовен е частично направен от олово.

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама