Мозъкът обича вино сирене

21:10, 17 дек 20 / Любопитно 25 2730 Шрифт:
Антония Руменова Редактор: Антония Руменова

Някои от лошите навици, възникнали по време на пандемията, може да не са толкова лоши. Резултати от изследване показаха, че виното и сиренето могат да забавят влошаването на когнитивните способности на човек, ако той умерено ги консумира.

Заключенията, до които са стигнали експертите, разбира се, не са оправдание да се яде поднос със сирене и бутилка вино всяка вечер през празничните седмици, посочва Ориел Вилет, един от авторите на изследването и професор в Института за изследване на храните и храненето на човека в Университета на Айова.

В проучването, проведено в продължение на цели четири години във Великобритания, са участвали 1787 респонденти на възраст между 46 и 77 години, пише „Индипендънт“, цитиран от БГНЕС.

Храни, които разреждат кръвта

Фокусът е бил върху честотата на консумация на определени видове храни. Сред въпросите в анкетата, попълнени от участниците в проучването е бил и такъв относно честотата на приемане на пресни плодове, салати, тлъста риба, кафе, бира, сайдер, червено вино и сирене.

Снимка: Pixabay

Участниците в изследването били помолени от учените да направят тестове за интелигентност. Менюто на респондентите е взето предвид между 2006 и 2010 г., както и при контролните тестове през 2012 г. и 2013 г., а след това през 2015 г. и 2016 г.

Загубата на пари подобрява пластичността на мозъка

Резултатите бяха публикувани в ноемврийския брой на „Journal of Alzheimer's Disease“ и показват, че червеното вино и сиренето заедно могат да бъдат големи съюзници в превенцията на когнитивния спад.

Установено е, че сиренето е най-ефективната храна за предотвратяване на дегенеративните промени в мозъчната функция, които носи възрастта.

„Изненадан съм приятно, че резултатите ни показват, че разумното ежедневно удоволствие от сирене и червено вино не е просто добър начин за борба с настоящата панидемия“, казва професор Вилет.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама