Летяща кола взе разрешение да се движи по пътищата

18:30, 16 дек 20 / Любопитно 25 2163 Шрифт:
Василена Йорданова Редактор: Василена Йорданова

Нидерландската компания PAL-V обяви на 28 октомври, че летящият ѝ автомобил Liberty е получил разрешение от Министерство на транспорта да се движи по обществени пътища.

Porche и Boeing работят по модел на летяща кола

Колата PAL-V Liberty е всъщност жирокоптер. Роторът ѝ може да бъде сгънат, позволявайки на превозното средство да се движи по пътя като най-обикновена кола. За излитането ѝ е необходима писта дълга между 180 и 330 метра, но за кацане са ѝ нужни само 30 метра. Както във въздуха, така и на пътя, максималната скорост на Liberty е 180 км/ч, а трансформацията от пътен във въздушен режим (или обратно) отнема между пет и десет минути, съобщи Нова телевизия.

Превозното средство работи с нормален бензин и има пробег от 1315 км. по пътя и 400-500 км. във въздуха, където може да остане за около 4 часа. То тежи 664 кг с празен резервоар, който побира 100 литра. За сравнение, резервоарът на Honda Accord побира около 53 литра. Според компанията, вече около тридесет холандски жители са поръчали и платили Liberty. Цената ѝ е малко под  500 000 евро.

Японска компания представи летящ автомобил

Предоставеното държавно разрешение за момента е само за едно превозно средство. Това означава, че PAL-V все още не може да пусне колата си в пълно производство. Преди всички нидерландските органи трябва да гарантират, че компанията може да произвежда всяко отделно превозно средство в сътоветствие със стандартите за качество.

Компанията работи по Liberty още от 2007 г. насам. Европейската агенция за авиационна безопасност все още разглежда искането на компанията за сертифициране на летящите превозни средства, като разрешението се очаква през 2022 г.

Ключови думи

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама