Японска компания представи летящ автомобил

15:20, 07 авг 19 / Любопитно 25 1529 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Японският производител на електроника НЕК (NEC) показа "летяща кола" - приличаща на дрон машина с четири перки, която се задържа стабилна във въздуха около минута, съобщи АП.

Изпитателният полет на височина 3 м се проведе в огромна клетка като предпазна мярка. Японското правителство подкрепя усилията за разработване на летящи автомобили, като целта е те да започнат да се използват до 30-те години на века.

21 компании ще разработват система от летящи таксита

Сред начинанията, подкрепени от властите, е огромен изпитателен полигон за летящи коли, изграден в район, опустошен от цунамито, земетресението и ядрената авария във Фукушима през 2011 г.

Целта е да се постигне плавен преход от традиционни към летящи коли, макар пред новата технология все още да има редица пречки. Сред тях е животът на батериите, нуждата от регулации и опасенията за безопасността.


Представители на НЕК уточняват, че тяхната машина е предназначена за безпилотни полети за доставки, но използва опита на компанията от другите й подразделения като космически пътувания и киберсигурност.

Японска компания ще предлага падащи звезди по поръчка

Всички концепции за летящи коли, които приличат на дронове, но са достатъчно големи, за да поберат човек, обещават да бъдат по-добри от хеликоптерите. Вертолетите изискват скъпа поддръжка, шумни са и за тях са необходими обучени пилоти.

Според японските власти страната има добра възможност да се наложи като световен лидер в тази сфера, защото правителството и частният сектор ще работят заедно в тясно сътрудничество.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама