Рисковите групи и карантинираните могат да гласуват по пощата, смята Цветозар Томов

14:25, 08 дек 20 25 1666 Шрифт:
Topnovini Редактор: Topnovini

Решението на президента за датата на изборите е правилно. Трябва да се готвим за избори в условия на пандемия, това е очевидно. Това каза пред БНР социологът Цветозар Томов, който е бивш член на ЦИК. 

Президентът няма да отлага изборите

По думите му управляващите трябва да се стреснат, че не са направили нищо при поредното фризиране на Изборния кодекс през октомври и не са направили нищо, което да облекчи работата на ЦИК и с което да се минимизират рисковите, свързани с изборите.  

Все още има време това Народно събрание да се отнесе сериозно към въпроса и да извади Изборния кодекс още веднъж на масата. Радикалното решение в тази ситуация е добре известно - дистанционно гласуване, но за неговото организиране няма време до март. Но гласуването по пощата като технология е отработена. Имаме опита на други страни, от който можем да се поучим, можем да го въведем за рисковите групи - активните случаи, карантинираните. Потоците от избирателите не трябва да се смесват. Може да се въведе часови интервал, да се създадат специализирани секции. Подвижните избирателни секции не са вариант. Може да се помисли за създаване на секции на открити пространства“, каза Томов. 

Изборите може да бъдат отложени, ако пандемията не отшуми

По думите му друг голям проблем е дали ще се намерят достатъчно желаещи за членове на секционните избирателни комисии

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама