Няма безвреден аспирин

14:05, 07 дек 20 / Любопитно 25 1979 Шрифт:
Биляна Иванова Редактор: Биляна Иванова

Няма форма на аспирина, която да е безвредна за стомаха, а ефектът му е дозозависим, обясни пред БНР проф. д-р Борислав Владимиров, началник на клиниката по гастроентерология в болница „Царица Йоанна – ИСУЛ“.

Не трябва да се приемат дози над 75-100 милиграма, най вече като антитромботично средство за вторична профилактика след миокарден инфаркт“, уточни специалистът и допълни, че ако се взема доза от 75-100 милиграма има защита на лигавицата и рискът е по-малък.

Проф. Владимиров посочи, че има случаи на кръвоизливи, когато се пие аспирин за първи път в малко по-висока доза. Някои се адаптират, но дозозависимост има. „С продължителността на приема на този медикамент, рискът от кървене нараства, предупреди той, като се позова на данни от световни проучвания.

Аспиринът не се приема във всеки случай, а само при доказана полза от приемането му, защото иначе може да надвиши рисковете“, категоричен е специалистът. По думите му при пациенти с тежки придружаващи заболявания и една таблетка в дадена ситуация може да бъде фатална.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама