Антоанета Барес: Индустриалните зони са ефективен инструмент за преодоляване на дисбаланса на регионите

10:24, 05 дек 20 25 2408 Шрифт:
Цветилена Симеонова Редактор: Цветилена Симеонова

Общините, които имат индустриални зони, се развиват много добре, каза изпълнителният директор на „Национална компания индустриални зони“ ЕАД Антоанета Барес. И допълни, че индустриалните паркове са ефективен инструмент за преодоляване на дисбаланса на регионите. Барес взе участие във Форум Реал, изложение за недвижими имоти, инвестиции, строителство и иновации в България. Събитието се проведе под патронажа на министерството на регионалното развитие и благоустройство и Столична община, съобщиха от НКИЗ.

Антоанета Барес: България трябва да има развити индустриални зони, за да привлича високотехнологични компании

Божурище от малко населено място се разви изключително бързо“, категорична беше Барес, която участва в дискусията на панела „Индустриалните сгради и паркове, тяхното развитие, модели и тенденции. Каква е инвестиционната активност и проектните процеси“. По думите ѝ за доброто развитие на общината спомага и Икономическа зона София-Божурище. „Инвеститорите, които развиват бизнес в зоната, наемат хора от общината, внасят данъци там. Нови хора, които работят там, се заселват да живеят в Божурище“, отбеляза г-жа Барес.

Тя даде за пример и индустриална зона „Загоре“, която е съвместен проект на НКИЗ и община Стара Загора. „Една от най-младите ни зони също върви много добре. Тази година беше завършена на сто процента нейната инфраструктура. И вече имаме трима инвеститора. Водят се преговори и с други“, отбеляза изпълнителният директор на НКИЗ.

България и Иран обсъдиха начините за привличане на инвестиции

Антоанета Барес каза, че НКИЗ работи за подобряване на инфраструктурата в Икономическа зона София-Божурище. В момента там се изгражда техническа и пътна инфраструктура (приблизително 3 км пътна инфраструктура с включените към нея комуникации), която ще обезпечи инвеститорите във връзка с реализиране на техните инвестиционни намерения. Инициирани са процедури и по проектиране и изграждане на новата пътна връзка по продължението на бул. „Царица Йоана“ до Икономическа зона София – Божурище. Във връзка с това има подписано споразумение между НКИЗ и АПИ, очаква се към него да се присъедини и Столична община. „Предстои изграждането и на нова подстанция от ЕСО, която ще захрани с допълнителни мощности зоната ни. Тази година те закупиха терен при нас“, обясни още г-жа Барес.

В дискусията за индустриалните паркове на Форум реал взеха участие инвеститори, архитекти, строители, финансисти и анализатори, дизайнери, иноватори, учени, общественици и представители на изпълнителната и общинска власти в България.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама