Антоанета Барес: България трябва да има развити индустриални зони, за да привлича високотехнологични компании

10:41, 30 ное 20 25 2515 Шрифт:
Биляна Иванова Редактор: Биляна Иванова

Въпреки пандемията от COVID-19 продължава да има интерес към зоните на „Национална компания индустриални зони“, каза Антоанета Барес, изпълнителен директор на НКИЗ в предаването „Седмицата“ на Дарик радио.

Тя отбеляза, че за изминалата година има подписани три окончателни договора с инвеститори за „Икономическа зона София-Божурище“. „В началото на пандемията имаше стресови ситуации, но после нещата се успокоиха и влязоха в релси. Все пак производствата не могат да спрат“, коментира Антоанета Барес.

Антоанета Барес: В областта на индустриалните зони е нужна силна конкуренция

Изпълнителният директор на НКИЗ заяви, че България трябва да има добре развити индустриални зони, за да може да привлича високотехнологични компании. Затова с оглед обезпечаване на инфраструктурната свързаност на „Икономическа зона София Божурище“ и облекчаването на трафика от и към зоната са започнали процедури по проектиране и изграждане на новата пътна връзка по продължението на бул. "Царица Йоана" до Икономическа зона София – Божурище.

Снимка: НКИЗ

След проведени срещи и разговори, НКИЗ е подписала тристранно споразумение с АПИ. Очаква се то да влезе за гласуване в Столичен общински съвет и да бъде подписано и от Столична община, стана ясно още в предаването „Седмицата“ на Дарик радио. Тази година НКИЗ е продала и терен в Божурище на ЕСО, които трябва да изградят подстанция, която да осигури допълнителни мощности за предприятията, които оперират там.

Мое проучване показва, че инвеститорите освен от данъчната политика на страната, се интересуват много и от това дали в съответната зона има изградена инфраструктура с ток, вода, газ, оптика, интернет. Интересуват се също и от това каква е интермодалната инфраструктура – дали в близост има пристанище, летище“, посочи Антоанета Барес. И добави, че „Индустриален и логистичен парк Бургас“ се развива много добре и има само един непродаден терен. Заради този интерес паркът е бил разширен с нови 600 дка. 

Изпълнителният директор на НКИЗ отбеляза, че най-младата индустриална зона на компанията – „Загоре“ – върви изключително добре. Там има сключени две сделки, предстои и трета.

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама