Лекарският съюз иска спешна среща с Борисов

13:50, 04 дек 20 25 1843 Шрифт:
Василена Йорданова Редактор: Василена Йорданова

Българският лекарски съюз иска спешна среща с премиера Бойко Борисов. Причина за това са обтегнатите отношения с НЗОК преди на подписването на анексa към договора с Касата, който трябва да регламентира работата на общопрактикуващите лекари в условията на пандемия.

Според съсловната организация от март до сега, на фона на хилядите белязани съдби от Ковид-19, ръководството на НЗОК се държи все едно, че епидемия не съществува и неглижира сериозността на ситуацията.

Те посочват, че всяка една от противоепидемичните мерки, която е обявена от Националния оперативен щаб или Министерски съвет вместо да влезе в сила в спешен порядък това се случва с изключително голямо закъснение, заради целенасочени опити за забавяне, бюрократичен подход и административни спънки от страна на ръководството на НЗОК.

Лекарите настояват да няма лимити за изследванията за коронавирус

"По време на последната ни среща с НЗОК за обсъждане на работата на медиците през идната година и параметрите по последния Анекс към НРД 2020-2022г., който предстои да бъде подписан, на голяма част от нашите въпроси във връзка с продължаване на предприетите мерки, свързани с работата ни и през 2021 г. получавахме чисто административни отговори “пари няма", "това не зависи от нас”, пишат от БЛС в отворено писмо до премиера.

Според тях това поведение е категорично неприемливо и е подигравка с българските медици, които и в този момент са на бойното поле или починаха след заразяване с коронавируса.

Личните лекари дадоха най-много жертви в пандемията

Медиците заявяват, че от огромно значение е да влязат в новата година убедени, че усилията на българските медици са оценени и подкрепени и че е направено всичко необходимо те да се чувстват спокойни, за да продължат да водят битка с коронавируса. В противен случай ще откажат да участват в преговорния процес с НЗОК и няма да подпишат Анекса, защото не виждат  смисъл да водят разговори и да носят отговорност заедно със страна, от която "нищо не зависи".

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама