Година след появата на Covid-19: „Файловете от Ухан“ показват грешките в началото на епидемията

11:50, 03 дек 20 / Всичко за коронавируса 25 1741 Василена Йорданова
Снимка: CanstockPhoto

На 1 декември се навърши точно една година от първия регистриран със симптоми на COVID-19 пациент в Ухан. Мащабно разследване на CNN разкрива поредица от грешки, цензура и забавени действия в началото на пандемията в първоначалния епицентър на заразата – Китай.

24 години по-късно: Ненаучените уроци от Ухан

Медията е получила поверителни медицински документи, в които се съдържат данни за първата реакция на местните власти, укриване на информация, както и големи пропуски в тестването и проследяването на лица с COVID-19.

Журналистите от CNN коментират, че всички тези събития са от ключово значение за разрастването на пандемията в глобален мащаб.

„Китайските досиета“

Документите идват от Китайския център за заразни болести. Те са проверени от шестима експерти на CNN и са достоверни.

Най-общо казано, данните в тях разкриват разлики в обявените официално цифри на заболели от новия коронавирус, както и несъответствия в бройката на починалите, пише bTV.

Документите разкриват също, че изградената години по-рано система за следене на нови заболявания не работи. Още след епидемията от SARS китайските власти създават централизирано звено, което следи за появата на нови болести, което обаче е пропуснало появата на COVID-19.

Китай строи град на бъдещето за изолация в пандемии

От документите излиза, че първоначалната система за отчитане на заболелите от Covid-19 е крайно неефективна, тъй като изключва огромна част от болните от крайната цифра за едно денонощие.

Според експертите на CNN тази разбивка по-горе позволява на Китайската комунистическа партия да съобщава пред света каквото сметне за добре. Още от началото на пандемията има данни, че страната е занижила бройката на болните и починалите, но това е първото конкретно доказателство за това.

Мистериозната инфлуенца

От голямо значение е също откритието, че в два съседни на Ухан града е регистрирана „епидемия от инфлуенца“, която не е ясно дали е била от грип или от коронавирус.

Китай се превръща в големия победител от пандемията

Тези данни поставят под въпрос и първоизточника на новия коронавирус. Според китайското правителство това е открит пазар за морски дарове и епидемията е започнала именно там в средата на декември. Това твърдение е сериозно оспорено от проучване, публикувано в „Лансет“ преди време, според което една трета от 41 инфектираните през този месец не са имали никакъв контакт с този пазар.

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашия коментар беше успешно пуликуван!