24 години по-късно: Ненаучените уроци от Ухан

13:25, 25 юни 20 25 27923 Шрифт:
Василена Йорданова Автор: Василена Йорданова

"Нагази ни грипен вирус от Ухан"- това заглавие, колкото и актуално да звучи, не е от днес, а от преди 24 години. Да, точно така! Още през далечната 1996 г. китайският град е дал името на нов вирус, който поразява организма и причинява сериозни дихателни проблеми.

Снимка на статията от брой на в-к "Труд" от 1996 г. циркулира в социалните мрежи от няколко дни и предизвиква широк спектър от реакции сред читателите в интернет. Затова решихме да потърсим кое е общото и кое - различното тогава и сега.

От материала в "Труд" разбираме, че през октомври 1996 г. вирусът "Ухан'95" върлува основно в Китай, Сингапур, Хонконг и САЩ, но по това време у нас вече са потвърдени първите положителни проби на новия грип.

Вирусът се предава по въздушно-капков път, а симптомите му са висока температура, кашлица, хрема и мускулни болки. Тогава специалистите съветват хората с подобни оплаквания веднага да се консултират с лекар, тъй като ако лечението не започне навреме, е възможнозаболяването да прерасне в бронхопневмония.

Грипът "Ухан'95" предизвиква сериозни усложнения при възрастните хора и често води до смърт. Звучи ли ви познато?

Дотук всичко поразително прилича на ситуацията, в която се намираме днес, но да погледнем и разликите.

Макар и опасен, вирусът от преди 24 години все пак е грип и в борбата срещу него се използват не една, а цели две ваксини, които се прилагат у нас и до днес - "Ваксигрип" и "Инфлувак". Докато днес се борим с вирус, за който все още няма ваксина.

Само няколко месеца преди излизането на самата статия страната ни е поразена от "редовната" грипна епидемия, когато на ден у нас се разболяват по 10 000 души, докато днес с Covid-19 у нас се заразяват по стотина души дневно, което е 1% в сравнение със заболелите през 1996 г.

Съществена разлика между ситуацията тогава сега има и в реакциите спрямо новата болест. Истерията, масовата психоза и затварянето на цялата държава, на които сме свидетели днес, не са налице преди 24 години. Вероятно причина затова е и липсата на социални мрежи, които да подклаждат панически настроения и дезинформация, под чийто натиск институциите трябва да действат.

Ненаучените уроци

24 години по-късно историята от Ухан се повтаря. Защо китайският град е център на поява на нови болести? Отговорът нa този въпрос и до днес вълнува учените по света. Някои смятат, че там условията за поява на нови зарази са идеални - многоброен и гъсто населен град, висока температура и влажност, екзотични животни, които не само обитават района, но са и част от менюто, занижена хигиена... С перфектния микс под ръка остава само заразата да тръгне от човек на човек необезпокоявано, а по всички личи, че китайските власти не за първи път не успяват да овладеят ситуацията. Нещо повече, твърди се, че Китай се е опитал да потули появата на новия вирус и така не само не е успял да се справи с него, но и на практика е отворил вратата за него към останалата част от света.

Шест месеца след първия случай заразените с новия коронавирус са милиони, а починалите са близо половин милион. Икономическите последствия от болестта ще се окажат дост по-сериозни - фалити и безработица са факт в различни части на света.

Уроците, които не са научени, се повтарят...ако и този път не си вземем поука нищо чудно след 30 години да си говорим за вирус "Ухан '50".

Ключови думи

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама