Ивица Дачич: Заев да внимава, България извърши тежки фашистки престъпления

14:49, 30 ное 20 / Свят 25 2024 Topnovini
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Председателят на сръбския парламент Ивица Дачич обвини България в извършването на "тежки фашистки престъпления". Той отправи и заплашителни коментари към македонския премиер Зоран Заев поради казаното от него в интервюто, дадено преди дни за БГНЕС.

Заев: Договорът с България ще бъде закон

Пред проправителствената телевизия "Пинк" Дачич попита "дали сръбската общественост въобще е наясно с намеренията на България". Разговорът започна с откъс от интервюто със Зоран Заев, в който той казва, че България е приятелска държава.

"Зоран Заев не е политически неграмотник. Той много добре знае, че казаното не е истина. Той много добре знае къде продаваше земеделската си продукция - в Сърбия и Югославия, със сигурност не и в България. Но, той има нужда от България", каза Дачич. Той извади лист хартия и започна да чете без да вдига поглед: "При обявяването на независимостта на Македония на 17 ноември 1991 г. македонският парламент не е споменал нито веднъж България. В нито един документ. В декларацията за приемането на Конституцията се говори само за АСНОМ".

След това Дачич с ирония каза: "Ако те смятат, че са българи, че нямат свой език, това си е тяхна работа. Но няма да обявявате българската окупация за администрация. Българската окупация беше част от хитлеристката коалиция. Поне ние, които живеем в южната част на Сърбия, много добре знаем колко тежки бяха българските престъпления. Това не беше администрация".

Ивица Дачич с груби нападки към Бойко Борисов и България

Бившият говорител на Милошевич осъди и казаното от Зоран Заев за бивша Югославия, която разделяше Македония и България. "Не приемам твърдението, че Югославия ги е разделила от България. Ето днес няма Югославия, какво ви разделя? Ако толкова много искаха да се прегърнат, нямаше да чакат 29 години да дойде 2020 г. Не си мислете, че нас ни е жал. Аз обичам Югославия. Обичам социализмът, но денят когато е създадена Югославия, това е един нещастен ден за сърбите", каза той.

"Но, не си мислете, че мен ми е жал, че българите и македонците днес ще се прегърнат и ще решават кой е по-голям българин. Мен това въобще не ме интересува. Това, което ме интересува е какво става със Сърбия", заяви още Дачич.

Дачич: Какви права за българите в Сърбия търси София?

В началото на тази година Дачич говори с изключителна агресия срещу България. Пред държавната телевизия обвини София, че се намесва във вътрешните й работи. Миналата година той си позволи непремерен тон и спрямо българския премиер по повод изявлението на Бойко Борисов в Познан за положението в региона. Тогава, след острата реакция на София, властите в Белград заявиха, че е "имало проблем с превода". Борисов дори поиска Дачич публично да се извини.

В края на ноември 2019 г. сръбският посланик в София бе извикан в българското МВнР по повод скандалното изявление на председателя на парламентарната комисия за Косово Милован Дрецун, че България масово шпионирала Сърбия. 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашия коментар беше успешно пуликуван!