Заев: Договорът с България ще бъде закон

12:47, 25 ное 20 / Политика 25 1914 Шрифт:
Биляна Иванова Редактор: Биляна Иванова

С България нямаме споделена история, имаме обща история. Гоце Делчев е революционер и за българите, и за македонците, който се е борил за свободата на Македония и Одринско. Наследихме време, което не беше в полза на приятелството между нас. Югославия ни разделяше, коментира в интервю за БГНЕС премиерът на Северна Македония Зоран Заев.

Ако не признаем слабостите на историята, не можем да градим бъдещето. Трябва да създадем положителна атмосфера за младите хора, за да използват това минало като трамплин за по-добро бъдеще през периода, който предстои“, посочи той.

Изгориха българско знаме в Скопие

България не е фашистка държава, а наш приятел“, заяви още Заев и допълни: „Новите поколения не знаят цялата тази действителност, а тя трябва да ни сплотява. И в Северна Македония, и в България това влияе на хората по един много погрешен начин. Ако някой си позволява да очерня България с пиар публикации по света ще понесе отговорност. Това няма да го позволя. Държавата не участва в това“.

Изпълнението на договора с България ще бъде закон“, подчерта македонският премиер. „Като ръководител на правителството поемам ангажимента в името на целия македонски народ прилагането на договора да бъде за пример. На първо място, защото така ще служа най-добре на своя народ, но, разбира се, и на приятелска България. Лично аз потвърждавам нашата позиция за пълно противопоставяне на говора на омразата, който трябва да бъде прекратен незабавно. Активистът от ВМРО-ДПМНЕ, който запали българското знаме, ще понесе отговорност“, коментира още Зоран Заев.

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама