Протест и контрапротест за заплатите на полицаите

13:35, 29 ное 20 25 3185 Шрифт:
Цветилена Симеонова Редактор: Цветилена Симеонова

Полицаи и пожарникари от цялата страна излязоха на втори национален протест в центъра на София, за да поискат отново увеличение на заплатите си. От най-големия синдикат в системата на МВР не са доволни от 15%-ното увеличение на трудовото възнаграждение, което ще влезе в сила от 1 януари 2021 г.

Те продължават да настояват повишението да бъде с 30%. Аргументът им е, че служителите на реда също са на първа линия в борбата срещу COVID-епидемията.


Снимка: БГНЕС

"Тези 15% биха могли да бъдат една добра база за преговори, но не и нещо, което можем да приемем ей така", категоричен е Валентин Попов, председател на СФСМВР, цитиран от БГНЕС. Във връзка с усложнената епидемична обстановка от синдикалната федерация призоваха своите колеги да ограничат до минимум физическото си присъствие по време на протеста, а присъстващите да спазват стриктно противоепидемичните мерки. Желаещите да подкрепят протеста пък могат да го направят по места – както го направиха и по време на протеста на 8 ноември, като включат, когато и където това е възможно, за не повече от минута светлинната и звукова сигнализация патрулните автомобили.

Окончателно: 15% по-високи заплати в МВР

На метри от протестиращите полицаи пред сградата на Народното събрание се проведе и контрапротест, организиран от майките на деца с увреждания от инициативата „Системата ни убива“.


Снимка: БГНЕС

„Поради недопустимо поведение, неадекватни действия, бездействия, обиди от страна на полицаите към протестиращите, включително и използването на физическа сила, продиктувана от озлобяване, решихме да организираме контрапротест. Между двата протеста на полицаите се видя, че те се борят само за повече пари, но не и за реална реформа на системата“, казват те в свое послание, публикувано в социалните мрежи.

Контрапротестиращите призоваха полицаите първо да поискат реформа в системата, а едва тогава увеличение на заплатите си.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама