Окончателно: 15% по-високи заплати в МВР

15:09, 25 ное 20 / Политика 25 1539 Василена Йорданова
Снимка: Юлиан Тодоров

Депутатите одобриха повишаване на заплатите в системата на МВР с гласувания на второ четене текстове от държавния бюджет. Така от 1 януари 2021 г. трудовите възнаграждения на полицаи и пожарникари ще нараснат с 15%.

За да покрият разходите по увеличение на заплатите, по бюджета на МВР ще постъпят допълнително 77,5 млн. лева. От най-големия синдикат във вътрешното министерство до последно бяха недоволни от повишението и настояваха то да бъде с 30%, каквото се предвижда в някои звена на държавната администрация. Миналата седмица премиерът и финансовият министър обещаха, че ако икономиката върви добре догодина, служителите от системата на МВР ще бъдат компенсирани допълнително. Как с колко и кога обаче не е ясно.

Полицаите искат извинение и пари, Борисов обещава бонус... може би

„Тези хора се грижат за вашия комфорт, увеличете заплатите им с 30%“, настоя депутатът от БСП Иван Иванов по време на дебатите, без искането му да срещне одобрение.

От допълнителните средства в МВР 47.6 млн. лв. ще са за противодействие престъпността и опазване обществения ред, други 10.9 млн. лв. за защита на границите, а допълнителни 13.2 млн. лв. се заделят за пожарна безопасност. За развитието на системата на вътрешното министерство сумата се увеличава с 5.6 млн. лв, съобщи БГНЕС.

До този момент депутатите са одобрили финансовата рамка на бюджета, както и бюджетите на Народното събрание, Министерски съвет, Омбудсмана, Сметната палата, Администрацията на президента, Конституционния съд и други институции. Обсъждането и гласуването продължава. 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашия коментар беше успешно пуликуван!
Ключови думи