СБЛЪСЪК: Трябва ли да има ново тотално затваряне на държавата?

13:00, 23 ное 20 / Сблъсък 25 7140 Шрифт:
Василена Йорданова Автор: Василена Йорданова

Вече около месец броят на заразените с коронавирус у нас е висок. Миналата седмица новите случаи достигнаха рекордните 4828 за денонощие, а оттогава досега макар броят им на дневна база да спада, близо 40% от взетите проби са положителни. В същото време страната ни се изкачи в класацията по смъртност от Covid-19 и вече заема „челното“ трето място в Европа.

Част от  въведените ограничения са: задължително носене на маски в градски транспорт, на закрито, както и при струпвания на хора на открито; „зелени коридори“ за пазаруване на хора над 65 г.; временно електронно обучение за учениците от горните класове (което изтича днес); затваряне на нощните заведения и вечерен час за останалите.

Въпреки ръста на заразените, до момента властите отказват да въведат по-строги мерки. Мотивът им бе, че ако настоящите разпоредби се спазват, няма нужда от въвеждането на нови. А ако сегашните не се спазват, няма нужда от нови. Същевременно обаче все по-често се чуват призиви за повторна карантина и тотално затваряне на държавата.

Трябва ли да се въведе нов локдаун? По темата TOPNOVINI.BG представя мнението на лидера на НФСБ Валери Симеонов и на председателя на Асоциацията на заведенията Ричард Алибегов.

Валери Симеонов настоява за триседмична тотална карантина. Според него по примера на редица европейски държави и у нас трябва да се втвърдят  противоепидемичните мерки.

Симеонов е на мнение, че това трябва да се случи незабавно, защото за разлика от пролетта, вече сме закъснели – разпространението на заразата става опасно, здравеопазването рухва. Той настоява за затваряне на училищата, тъй като децата не боледуват, но са най-сериозния преносител на заразата към своите родители, баби и дядовци.

Според него временните ограничения трябва да са съобразени с това икономиката да продължи да работи, а държавата трябва да компенсира поне на 80% затворените бизнеси.

В допълнение Симеонов ще предложи след приемането на държавния бюджет депутатите да могат да работят дистанционно.

Според Ричард Алибегов пълно затваряне на държавата за 2-3 седмици „ще е краят не само за ресторантьорите, но и за търговията“.

„Нещата в момента се крепят на нещо много тънко, но важното е че имаме поне някакъв стокоооброт. Нещо се движи, хората са на работа. По-позитивни са настроенията, когато са в работна среда - могат да си взимат заплатите. Ако всичко се затвори за 3 седмици, не виждам кой ще обезщети бранша и въобще целия бизнес в България. Мисля, че това не е възможно“, коментира той. Според Алибегов здравният ефект от тоталното затваряне е спорен.

Той разкритикува въведените ограничения за заведенията и посочи, че близо месец след въвеждането им, няма спад в броя на заразените.

Алибегов обърна внимание, че предстоят празници и хората, които искат да се забавляват, ще намерят начин да направят това в домашна обстановка. Там обаче никой няма да може да проверява дали мерките се спазват. „Бизнесът си върви, само че един голям отрасъл от икономиката – нощните заведения, остават извън борда“, добави той.

Напишете коментар
Коментари: 1
1 Анонимен 23:02, 23 ное 20

Не,какво да правим ние,които всички в семейството оставаме без работа.Вируса се разпространява заради безсъвестни и неспазващи мерките хора.Дори и при пълно затваряне,ТЕ,отново ще са над нещата и ще продължават да излизат и да сеят заразата

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама