СБЛЪСЪК: Има ли смисъл от „зелените коридори“?

11:00, 19 ное 20 / Сблъсък 25 7203 Шрифт:
Цветилена Симеонова

„Зелените коридори“ за пенсионерите станаха причина за поредния спор в обществото. Първоначално на хората на и над 65 години беше дадена възможност да пазаруват в магазини и аптеки само по два часа дневно, което предизвика хаос и множество остри реакции. В последствие влязоха в сила нови рестрикции за часовете – така на възрастните се разреши да влизат в магазините и аптеките през целия ден, а ограничението стана за по-младите, като с последната заповед те не се допускат от 13.30 до 16.30 ч. И срещу тази мярка обаче се появиха възражения.  

Има ли смисъл изобщо от „зелените коридори“? По темата TOPNOVINI.BG представя мнението на Сдружението за модерна търговия и здравния министър проф. Костадин Ангелов.


Снимка: CanStockPhoto

От Сдружението за модерна търговия, което обединява 12 от най-големите търговски вериги у нас, настояват „зелените коридори“ да отпаднат. Според тях мярката е неработеща, не води до реални ползи за възрастните потребители и успоредно с това създава предпоставки за струпването на хора от всички възрастни в и пред търговските обекти, свързано с допълнителни рискове за тяхното здраве.

Освен това според Сдружението мярката затруднява работещите на сменен режим, работещите пенсионери над 65 годишна възраст, както и работещите в самите обекти, които често се затрудняват в определянето на възрастта на един или друг клиент, а нямат законовото право да изискват документ за самоличност.

Търговските вериги влагат значителни средства, за да гарантират безопасна среда за потребителите и за екипите и прилаганите превантивни мерки срещу COVID-19 би следвало да гарантират безопасно пазаруване на всички потребители, независимо от тяхната възраст или от избраното от тях време за пазаруване“, посочват от Сдружението за модерна търговия. Становището им е изпратено до министрите на икономиката и здравеопазването.

Снимка: БГНЕС

Здравният министър проф. Костадин Ангелов обаче е категоричен, че в тази ситуация трябва да се пази животът на възрастните, защото те са най-уязвими. Той обясни, че решението за „зелените коридори“ е било предварително широко обсъдено с представителите на възрастните хора и представители на организацията на магазините. „Изискването на възрастните хора беше да имаме два коридора само за тях – преди обяд и след обяд, за да може да бъдат покривани техните нужди. След обсъждане с асоциацията на магазините обаче се оказа, че те не могат да си позволят този коридор, защото ще търпят икономически щети. Тогава взехме решение той да бъде само сутрин с условие, че ако се променят климатичните условия, той ще се премести в следобедните часове. И след като видяхме, че първият коридор не беше достатъчен, го променихме“, обясни проф. Ангелов. Така след настъпилото недоволство от първата заповед, текстовете се изменят.

„Сега разбираме, че този коридор носи несъгласие у магазините и създава условия, които не са благоприятни за тяхната работа. И аз си задавам въпроса – къде сбъркахме, след като наложихме една мярка, с която всички бяха съгласни? Ние трябва да пазим живота на възрастните, защото те са най-уязвими. Не мога да разбера защо в тези часове ходят млади хора и чакат. Защо, за Бога, чакат? Защо не могат да проявят разбиране, че тези мерки си имат медицинско значение“, коментира здравният министър.

Ние сме във война и в тази война трябва да спасим най-много български граждани. И това става с мерките. Всички трябва да разберем, че тези мерки са наложителни и важни. И ако сега се лишим от едни права и свободи, максимално скоро ще ги имаме в тяхната цялост. Колко пъти трябва да ни опровергае вирусът? Почти не знаем нищо за този вирус. Над 45 000 специализирани научни публикации има в социалните мрежи, които са полюсни. Това е ситуацията“, обясни проф. Ангелов.

Напишете коментар
Коментари: 6
1 Анонимен 18:40, 19 ное 20

Няма смисъл от зелените коридори. Става по-натоварено и хаотично.

2 Анонимен 19:27, 19 ное 20

Според мен няма смисъл!!

3 Анонимен 19:51, 19 ное 20

Напълно езлишни са всякаслкъв вид мерки , зелени коридори и маски.Всички мерки само дават повече власт на управляващия Борисов и екипа му и нарушават свободите и правата на хората.Тои се натиска а хората не го искат длъжни сме да го отстраним преждевременно а не да седим и да гледаме как със екипа му ни мачкат и нарушават сводите и провата ни. Не трябва да го оставим да оправлява до редовните избори.Стига е съсипвал Държавата и мачкал хората с власта си .Мафия вън.

4 Анонимен 23:58, 19 ное 20

Няма абсолютно никакъв смесал от маски и коридори. С маска може да вдишаме и всякакви други микроби. И 2 РО ВЗЕМЕТИ ПОВЕЧЕ ПРИМЕР ОТ Американцити никой не ги задължава да носят маски навън те са по желание, не препоръчителни и не задължителни. ДА може до имат много повече даразени но те не говорят по телевизията нон стоп зо вируса даже на ден само веднъж се споменава в някоя емисия и това е нищо че имат хиляди заразени но на хората не им са ограничени правата и свободите. Барове и дискотеки работят както и ресторанти там хората не носят маски нито по улиците нито в час студентите а учениците учат онлайн все още и то само малките класове и предучилищната възраст. Единственото място в което носят маски ка хранителните магазини и аптеките.А и лекарите като действия са много и светлинни години по адекватни по действия от тези в България.Моя съученичка то детцтвото беше болна от вируса първо лекарите и казаха 14 дена карантина у дома а още на 2 рие ден и позволиха да излиза и се върна на работа има и дете и нито веднъж не е сложила маска от началото на вируса който не съществува. Това е измислица за да ни държът затворени устите в Европа в Америка не ги огроничават за нищо. Всички магазини и барове и дискотеки ,ресторанти и паркове са пълни.Ходят си на море и къдито си искат без да подписват нищо и без да си правят тестове. А в Европа ни ограничават и ни затварят от Евро Съюза устите за да си мълчим и да откраднат политиците по между си помощите милионите долари пратени от Американците по разни
проекти. ВСИЧКО КОЕТО НАШИТЕ УПРАЯВАЩИ Е НАПЪЛНО БЕЗМИСЛЕНО И ИЗЛИШНО.ВЗЕМЕТЕ ВЕДНЪЖ ЗА ВИНАГИ ПРИМЕР ОТ БЯЛАТА И СВОБОДНА АМЕРИКА ТАМ ТАКИВА ИЗЛИШНИ ДЕЙСТВИЯ И ЗЕЛЕНИ КОРИДОРИ НЯМАТ. ТАМ ДЕЙСТВАТ МНОГО ПО АДЕКВАТНО ОТ КОЛКОТО В ЕВРОПА ПО ВКЯКО ЕДНО ОТНОШЕНИЕ.Колкото и Америка да е упраявана от откачалника Тръмп сега се радвам Че Демократа Байдън спечели. Съм за Либералната Чиста Демокрация.А в Б-я все още я няма колкото и да твърдим че има демокрация тя я няма тук аще си карат по сторо му и по простия е задръстен не виждащ по далеч от носа си доциалистически комунизам.Докато всички рартийй не изчезнат от управлението и вема само демократи и леви а парламета да нямя правото да решавя нищо и не се превърнем в президентска дължава като Америка със сенатори и конгресмени в Б-я нещата нямя да се оправят никога. А хора като главния съдя Гешев и Борисов да нямат право да застават на чело и да нямят достъп до власта на държавата само хора като Президента заслужават да управляват държавата загрижени за хората, и това какво искат те. А най ниската заплатите в България не трябва да бъде под 2500 хеляди и петстотин лева без значени какво раотеш а средната да бъде 5000лв а и нищо не трябва да поскъпва .По мой наблюдения няма такива увеличения на продукти и техники в Америка грам всичко е забито на едни цени а в Черните петъци хората си копуват Плазми и телефони които тук са по 2000лв за по 1 или 2 долара все едно си дал 1 или 2 лв не броя стотинкити като обърнеш долара но последно преди 2 месеца далапа беше 1,20 за толкова купих доларите .Е не беше само 1 на все пак.За мен лично 1долар и 2 си отговарят на 1 и 2 лева това е и така трябва да бъде по логично е.А НЕ КАКТО ПРЕДИ ГОДЕНИ 1 ДАЛАР БЕШЕ 3ЛЕВА КОЕТО Е АДСКИ СМЕШТО И НЕ АДЕКВАТНО.

5 тиквата 12:26, 20 ное 20

Боко чака пари и затова е този цирк. Тези които му слугуват , отрязвам си главния атрибут, ако са лекари. Дипломи имат, но за украшение и да се пъчат колко са учени. Боклуци, както казва Киро Брейка. Абсолютни лъжци и боклуце.

6 Ленин 12:27, 20 ное 20

Този на снимката с очилцата имам голямо желание да му счупя кратуната.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама